foto: Mārtiņš Eglītis
Jāņa Jēkabsona izstāde „Te un Portugālē” grāmatu namā „Valters un Rapa”
Grāmatu namā „Valters un Rapa” skatāma mākslinieka Jāņa Jēkabsona gleznu izstāde „Te un Portugālē”.
Kultūra
2019. gada 12. jūlijs, 05:01

Jāņa Jēkabsona izstāde „Te un Portugālē” grāmatu namā „Valters un Rapa”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) līdz 10. septembrim skatāma gleznotāja Jāņa Jēkabsona gleznu izstāde "Te un Portugālē", kas lieliski parāda viena mākslinieka spēju saskatīt atšķirīgo un apvienot to savā daiļradē.

Jāņa Jēkabsona izstāde „Te un Portugālē” grāmatu namā „Valters un Rapa”

Grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā)līdz 10. septembrim skatāma gleznotāja Jāņa Jēkabsona gleznu izstāde "Te un Portugālē", ...

gallery icon

Māksliniekam ļoti svarīgi ir gleznot dabā, plenērā, un viņš saka: „Daba nemelo, tā tikai nemitīgi mainās. Es cenšos dabu nekopēt, tas nav iespējams. Gleznojot man laiks pazūd, domas plūst neapzināti, un roka strādā automātiski. Tas ir patiesības izzināšanas process, kas nekad nebeidzas. Tā ir jāatrod katram māksliniekam pašam pēc savas izjūtas, dzīves pieredzes un domāšanas. Tai nav arī loģikas; pārvarot parasto loģiku, mēs mākslā virzāmies uz priekšu. Mākslas darbā jācenšas atmest visu lieko, traucējošo un ar vienkāršiem izteiksmes līdzekļiem un perfektu kompozīciju jāpanāk maksimāls efekts, un jācer, ka būs...".

Lakonisks krāsās un līnijās, mākslinieks panāk izteiksmīgas ainavas, klusās dabas un dzīves tēlojumus. Vēl interesantāks ir fakts, ka šo šķietamo minimālismu gleznotājs atrod gleznojot plenēros - tātad dabā.

Jāņa Jēkabsona gleznu izstāde "Mana Latvija"

Grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) līdz 15. aprīlim skatāma gleznotāja Jāņa Jēkabsona gleznu ekspozīcija „Mana Latvija”. ...

gallery icon

Gleznotājs Jānis Jēkabsons ir aktīvs un radošs mākslinieks, kurš regulāri rīko personālizstādes, piedalās grupu izstādēs un plenēros. 1986. gadā viņš Latvijas Mākslas akadēmijas ieguvis Interjera un iekārtas nodaļas mākslinieka diplomu, bet 2003. gadā humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā. Kopš 1981. gada Jānis Jēkabsons ir Jūrmalas mākslinieku grupas biedrs.