foto: Paula Čurkste/LETA
Šodien darbu sāk Latvijas jaunais prezidents Egils Levits
Valsts prezidenta amatā šodien stāsies Egils Levits.
Politika
2019. gada 8. jūlijs, 07:04

Šodien darbu sāk Latvijas jaunais prezidents Egils Levits

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidenta amatā šodien stāsies Egils Levits. Šodien arī paredzēti vairāki jaunievēlētā Valsts prezidenta Levita inaugurācijas pasākumi.

Plkst.9 Levitam paredzēta svinīgā solījuma došana un uzruna Saeimas ārkārtas sesijas sēdē.

Saskaņā ar Satversmi Valsts prezidents, uzņemoties amata pienākumus, Saeimas sēdē dod svinīgo solījumu: "Es zvēru, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas tautas labumam. Es darīšu visu, kas stāvēs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājību. Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās apziņas."

foto: Paula Čurkste/LETA
Valsts prezidenta amatā šodien stāsies Egils Levits.

Valsts prezidenta amatā stājoties Levitam, pilnvaras noslēgsies līdzšinējai valsts pirmajai amatpersonai Raimondam Vējonim.

Plkst.9.45 Levitam paredzēta dalība valsts augstāko apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā Saeimas Sarkanajā zālē.

Plkst.11 Rīgas Meža kapos jaunievēlētais Valsts prezidents kopā ar Andras Levitas kundzi noliks ziedus pie pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa.

FOTO: kā ievēlēja jauno Latvijas prezidentu

Saeima vēlē Valsts prezidentu. Uz amatu pretendēja Egils Levits, Juris Jansons un Didzis Šmits.

gallery icon
60

Plkst.12 paredzēta Levita uzruna un svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa. Valsts prezidenta uzruna pie Brīvības pieminekļa ir jauna tradīcija inaugurācijas dienā, norāda Valsts prezidenta kancelejā.

Plkst.12.30 Rīgas pils laukumā Vējonis simboliski nodos Rīgas pils atslēgas jaunievēlētajam Valsts prezidentam. Plkst.12.45 paredzēta iepazīšanās ceremonija Valsts prezidenta darba kabinetā Rīgas pilī.

Savukārt dienas noslēgumā plkst.18 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks sarīkojums par godu jaunievēlētā prezidenta inaugurācijai. Tajā ir paredzēta svētku uzruna un grāmatas dāvinājums Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam.

Saeima Levitu Valsts prezidenta amatā amatā ievēlēja 29.maijā. Par viņu nobalsoja 61 deputāts.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Levits 1982.gadā beidzis Hamburgas Universitātes Juridisko fakultāti, bet 1985.gadā - Hamburgas Universitātes Sabiedrisko zinātņu un filozofijas fakultāti.

Levits savulaik bija Latvijas vēstnieks Vācijā, Šveicē, Austrijā un Ungārijā. Viņš bija arī 5.Saeimas deputāts, kā arī tieslietu ministrs. Vēlāk Levits tika ievēlēts par Eiropas Cilvēktiesību tiesas locekli no Latvijas, bet tad viņš kļuva par ES tiesas tiesnesi.

Levits ir 1990.gada 4.maija Neatkarības deklarācijas līdzautors, kā arī darbojies Satversmes preambulas projekta izstrādē.

Līdzšinējais Valsts prezidents Vējonis augstajā amatā tika ievēlēts 2015.gada 3.jūnijā, kad Saeimas balsojumā viņa kandidatūru atbalstīja 55 deputāti. Toreiz balsojumā viņš pārspēja Levitu. Vējonis maija sākumā paziņoja, ka uz otro termiņu nekandidēs.