foto: LETA
Kariņš: svarīgi FKTK vadības amatiem atrast profesionāļus atklātā procesā
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Politika
2019. gada 5. jūlijs, 18:58

Kariņš: svarīgi FKTK vadības amatiem atrast profesionāļus atklātā procesā

Jauns.lv / LETA

Pašlaik svarīgākais ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadības amatiem atrast spēcīgus un finanšu sektora jomā pieredzējušus profesionāļus starptautiskā un atklātā procesā, par ko gala lēmumu pieņems Saeima, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš uzsver, ka, stājoties spēkā finanšu sektora uzraudzības "kapitālā remonta" likumu pakotnei, "Latvija ir spērusi nozīmīgu soli cīņā ar naudas atmazgāšanu".

Valdības vadītājs norāda, ka likumā ir nostiprināta FKTK padomes neatkarība, pārvaldība un atbildība.

"Visi FKTK padomes locekļi, ieskaitot priekšsēdētāju, turpmāk tiks apstiprināti ar Saeimas lēmumu. Šāda norma ir atbilstoša starptautiskai praksei un atbilst Bāzeles komitejas banku uzraudzības principiem, nodrošinot amata kandidātu izvēles procesa caurskatāmību," pauž premjers.

Kā ziņots, FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne ceturtdien iesnieguši atlūgumus.. Par viņu atbrīvošanu no amata vēl būs jālemj Saeimai.

Putniņam un Razānei, atstājot amatu, pienāksies Saeimas nesen likumā noteiktā kompensācija 80% apmērā no gada mēnešalgas.

Par FKTK pagaidu vadītāju uz laiku, kamēr atrod jaunās padomes locekļus, varētu tikt virzīta FKTK Uzraudzības departamenta Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļas vadītāja Kristīne Černaja-Mežmale. Viņas kandidatūru izskatīšanai Latvijas Bankas padomē ieteicis finanšu ministrs Jānis Reirs (JV). Ja padome piekritīs ministram, par Černajas-Mežmales apstiprināšanu FKTK pagaidu vadītājas amatā lems Saeima.