112
2019. gada 20. jūnijs, 17:22

Noplūdinātā 9.klases vēstures eksāmena rezultātus neatcels

Jauns.lv / LETA

Pašlaik nav tiesiska pamata anulēt 9.klases vēstures eksāmena rezultātus, lai arī pastāv aizdomas, ka tā uzdevumi tikuši nopludināti, atzina Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Āboltiņa.

"Devīto klašu skolēni jau saņēmuši diplomus par pamatizglītības ieguvi, tādēļ neesam tiesīgi to anulēt. Ja tas būtu bijis centralizētais eksāmens, visticamāk, rīcība būtu citādāka, tomēr 9.klases vēstures eksāmens ir necentralizētais eksāmens," sacīja Āboltiņa.

Aģentūra LETA ziņoja, ka VISC ir vērsies ar iesniegumu Valsts policijā par iespējamu 9.klašu vēstures eksāmena nopludināšanu. Patlaban kriminālprocess nav sākts, aģentūrai LETA apliecināja Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska.

VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Āboltiņa atzina, ka VISC ir vērsies policijā ar iesniegumu, taču centrs plašāku informāciju nesniedz. Viņa nekomentēja, vai interneta saziņas vietnē "Whatsapp" izplatītās fotogrāfijas ar eksāmena uzdevumiem ir autentiskas.

LTV, atsaucoties uz VISC, vēstīja, ka fotogrāfijās dokumentētais vēstures eksāmens esot autentisks, un ir pamats bažām par iespējamu nelikumīgu rīcību. Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka eksāmena uzdevumi varētu būt nofotografēti pāris stundas pirms eksāmena sākuma un izplatīti interneta saziņas vietnē "Whatsapp".

9.klašu vēstures eksāmena uzdevumus LTV saņēmusi no kāda cilvēka, kas apgalvo, ka eksāmena darbi vairākām skolām esot bijuši zināmi pāris stundas pirms pārbaudes darba sākuma.

Pēdējo piecu gadu laikā saistībā ar noplūdinātiem eksāmenu darbiem sākti pieci kriminālprocesi, taču ar reālu brīvības atņemšanu līdz šim neviens sodīts nav.