foto: LETA
VID kratīšanās 3 katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus
Skats uz Rīgas Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcu Pils laukumā.
Sabiedrība
2019. gada 13. jūnijs, 17:40

VID kratīšanās 3 katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus

Jauns.lv / LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kratīšanās trīs Latvijas Romas Katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tikmēr reaģējot uz kratīšanām Latvijas Romas Katoļu baznīcas dievnamos, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) Garīgo lietu padomē aicinās Valsts ieņēmumu dienestam (VID) skaidrot baznīcās saņemto ziedojumu uzskaites pareizību, informēja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Bordāns šodien iepazīšanās vizītē tikās ar Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču, lai apspriestu valsts un baznīcas sadarbības jautājumus.

Īpaša uzmanība tikšanās laikā veltīta neseniem notikumiem, kas pēc VID iniciatīvas norisinājās vairākās katoļu draudzēs. Ņemot vērā sarunā paustās atziņas, Bordāns aicinās Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sasaukt viņa vadīto Garīgo lietu padomi, lai VID varētu skaidrot reliģisko organizāciju vadītājiem grāmatvedības dokumentu kārtošanas pareizības jautājumus.

Garīgo lietu padomē, kas ir valsts un reliģisko organizāciju sadarbību koordinējošā institūcija, atbildīgajām amatpersonām būtu jāskaidro savs darbs. Visām pusēm nepieciešams vienoties par pareizāko risinājumu reliģiskajās organizācijās saņemto ziedojumu uzskaitei grāmatvedības dokumentos, tostarp par caurspīdīguma principa nodrošināšanu, uzsver Bordāns.

Vienlaikus viņš akcentē, ka, īstenojot principu "Konsultē vispirms", kontrolējošās un uzraugošās institūcijas caur izpratnes veicināšanu nodrošina atbilstošu prasību izpildi, sodu piemērošanu un sankcijas atstājot tiem gadījumiem, kad sadarbība ir bijusi bez rezultāta. Taču, kā paudis ministrs, atsevišķos gadījumos, "izmantojot nesamērīgus administratīvos resursus krimināllietās", rezultāti liek aizdomāties par to izlietošanas lietderību, piemēram, lūkojoties uz draudzēm ziedoto naudas līdzekļu izņemtajām summām.

"Tas pretnostata valsts un baznīcu intereses, vairojot plaisu un neizpratni par varas represīvā aparāta iedarbināšanas mērķiem un iemesliem, nevis veicina valsts un reliģisko organizāciju kā līdzvērtīgu partneru sadarbību, vērstu uz sabiedrības labklājības vairošanu," norāda Bordāns.

Cita starpā tieslietu ministrs un Rīgas arhibīskaps metropolīts pārrunāja reliģijas brīvības apdraudējuma iespējamos riskus, uzsverot sabiedrības saliedētības, savstarpējās iecietības un tolerances veicināšanas nozīmi. Tāpat arī abas puses apmainījās ar viedokļiem par Rīgas Svētā Pētera baznīcas turpmāko pārvaldīšanu, kā arī sakrālā mantojuma saglabāšanu un kultūras pieminekļu atjaunošanu.

Jau ziņots, ka 5.jūnijā VID veicis kratīšanu vairākos katoļu baznīcas dievnamos, kas saistīta ar aizdomām par likumam neatbilstošu ziedojumu izmantošanu. Izmeklēšanas procesā arestēto nav.

Viens no veikto kratīšanu iemesliem esot saistīts ar automašīnas iegādi pirms vairāk nekā pieciem gadiem. Tuvākajā laikā, pēc apstākļu noskaidrošanas, puses sniegs plašāku paziņojumu saistībā ar VID ierosināto lietu, sola baznīcā.

Tāpat Jauns.lv jau vēstīja, ka kratīšana Vecrīgas dievnamā, kas atrodas Pils laukumā, varētu būt notikusi jau pagājušajā nedēļā. 

VID kratīšanā baznīcā esot bijusi saistīta ar kādām finansiālajām mahinācijām, naudas atmazgāšanu. Neoficiāla informācija liecina, ka it kā esot aizturēti divi mācītāji un viena mūķene. Baznīcas vidē jandāliņš ap Sāpju Dievmātes baznīcu neesot bijis nekāds noslēpums – viss jau sācies pagājušajā nedēļā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jāpiebilst, ka pašreiz draudzē apgrozās ievērojami naudas līdzekļi, jo ir uzsākta Rīgas Sāpju Dievmātes katoļu baznīcas ēku kompleksa izpētes un atjaunošanas projekta realizācija, un tai tiek vākti ziedojumi.