foto: LETA
Ugunsdrošības pārbaudēs daudzdzīvokļu mājās Zemgalē konstatē virkni pārkāpumu
Ilustratīvs foto.
112
2019. gada 13. jūnijs, 12:59

Ugunsdrošības pārbaudēs daudzdzīvokļu mājās Zemgalē konstatē virkni pārkāpumu

Jauns.lv / LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) veicot ugunsdrošības pārbaudes 158 daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās Zemgalē, konstatēta virkne pārkāpumu, informēja dienesta pārstāve Viktorija Gribuste.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pārbaužu rezultātā secināts, ka gandrīz pusei no pārbaudītajām daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām koplietošanas telpās nav veikta elektroinstalāciju pārbaude un kontaktu savienojumu kvalitātes pārbaude ar termokameru.

VUGD pauda, ka šīs pārbaudes ir svarīgi veikt, jo elektroinstalācijas lielākajā daļā māju ir ierīkotas pirms vairākiem desmitiem gadu un paredzētas būtiski mazākai vienlaicīgai ierīču lietošanai. Turklāt īssavienojums elektroinstalācijā ir viens no biežākajiem ugunsgrēku izcelšanās iemesliem tieši dzīvojamā sektorā. Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām šīs pārbaudes ir jāveic reizi desmit gados.

Noskaidrots arī, ka gandrīz trešajā daļā jeb 46 ēkās kāpņutelpās tiek uzglabāti degtspējīgi priekšmeti, tie novietoti arī pagrabtelpās ārpus ierīkotajām novietnēm un bēniņos. Izceļoties ugunsgrēkam, novietotie priekšmeti var veicināt ugunsgrēka izplatīšanos un sadūmojuma palielināšanos, kā rezultātā mājas iedzīvotāji var tikt nopietni apdraudēti, uzsver ugunsdzēsēji. Turklāt kāpņutelpās novietotie priekšmeti arī apgrūtinās cilvēku evakuēšanos ugunsgrēka laikā.

Savukārt 45 daudzdzīvokļu ēkām nav izstrādāta ugunsdrošības instrukcija, kurā tiek noteikta ēkas iemītnieku rīcība ugunsgrēka gadījumā.

"Katru gadu, veicot pārbaudes dažādās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, konstatējam, ka pārkāpumi būtībā ir vieni un tie paši. Bet pozitīvi ir tas, ka pārkāpumu skaitam ir tendence samazināties. Lai gan tikai retās dzīvojamās mājās pārkāpumi netiek konstatēti, tomēr to skaits, kas tiek iekļauti pārbaudes aktos, samazinās. Pakāpeniski pārkāpumi tiek novērsti," komentēja VUGD Zemgales reģiona brigādes komandiera vietnieks majors Raimonds Kudlis, uzsverot, ka pieaug namu apsaimniekotāju un māju vecāko izpratne par to, cik būtiski ir ievērot ugunsdrošības prasības.

Kudlis arī atgādina, ka ugunsgrēks koplietošanas telpās apdraud visus mājas iedzīvotājus, jo piedūmojuma dēļ iedzīvotāji var tikt iesprostoti savos mājokļos un tad palīdzēt izglābties var tikai ugunsdzēsēji.

Par konstatētajiem ugunsdrošības pārkāpumiem par apsaimniekošanu atbildīgajām personām tika iesniegti pārbaudes akti, kuros tika norādīti konstatētie pārkāpumi un termiņi to novēršanai.

Ugunsdrošības pārbaudes dzīvojamā sektorā notiek visā Latvijā, tikai atšķirīgos laikos, atbilstoši katras VUGD teritoriālās struktūrvienības izstrādātajam darba plānam. Zemgalē šādas pārbaudes atkārtoti izlases kārtā tiks veiktas oktobrī. Papildus visa gada laikā VUGD veic ugunsdrošības pārbaudes dzīvojamā sektorā, ja tiek saņemts iedzīvotāju iesniegums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās