foto: LETA
Ministrija: "Par krusas nodarītajiem postījumiem valsts kompensācijas lauksaimniekiem nav paredzētas"
Ilustratīvs foto.
2019. gada 13. jūnijs, 12:38

Ministrija: "Par krusas nodarītajiem postījumiem valsts kompensācijas lauksaimniekiem nav paredzētas"

Jauns.lv / LETA

Par krusas nodarītajiem postījumiem valsts kompensācijas lauksaimniekiem nav paredzētas, jo pret krusas radītajiem riskiem var apdrošināties, informē Zemkopības ministrijā (ZM).

"Valsts kompensācijas šādās situācijās lauksaimniekiem nav paredzētas, jo krusas risks ir apdrošināms. Tāpat arī lauksaimniekiem ir iespējas veidot finanšu uzkrājumus, kam nepiemēro nodokli, šādu dabas stihiju seku novēršanai," uzsvēra ministrijā.

Vienlaikus ministrijā atzīmēja, ka ZM finansiāli atbalsta lauksaimniekus no Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam, līdz 70% apmērā kompensējot izdevumus par apdrošināšanas polises iegādi, lai motivētu lauksaimniekus izmantot apdrošināšanu nelabvēlīgu klimatisko apstākļu radīto zaudējumu kompensēšanai.

FOTO: iespaidīgais 11. jūnija negaiss Latvijā (2019. gads)

gallery icon
25

Tāpat ministrijā pastāstīja, ka vadošie sējumu apdrošinātāji ir informējuši ZM, ka lauksaimnieki vēl apseko skartās teritorijas. Līdz ar to precīzāka informācija par nodarītajiem postījumiem, kas attiecināmi uz ZM kompetenci, ministrijas rīcībā būs tuvāko dienu laikā, kas provizoriski ir nākamās nedēļas sākums.

Arī aģentūras LETA aptaujātie lauksaimnieki iepriekš atzina, ka spēcīgā krusa, kas skāra Latviju otrdien, 11.jūnijā, dažviet pilnībā nopostījusi graudaugu sējumus, taču šāda mēroga postījumu nav daudz.

Tikmēr Lauku atbalsta dienests (LAD) ir saņēmis informāciju no daudziem lauksaimniekiem par dabas apstākļu nodarītajiem postījumiem laukiem.

LAD norādīja, ka gadījumos, kad platību maksājumiem pieteiktos laukus ir izpostījusi krusa, negaiss vai lietusgāzes tā, ka tie vairs neatbilst atbalsta maksājumu saņemšanas nosacījumiem, lauksaimnieki aicināti par to informē LAD, lai saglabātu tiesības par nopostītajā laukā deklarēto kultūraugu saņemt platību maksājumus.

Vētras postījumi Jaunsātu pagastā

gallery icon
41

Tāpat lauksaimniekam 15 darba dienu laikā jāiesniedz dienestam iesniegums par ārkārtas apstākļiem. Iesniegumam obligāti jāpievieno foto uzņēmumi, kuros redzami postījumi. Lai varētu identificēt fotogrāfijas uzņemšanas vietu, fotoaparātam jāieslēdz atrašanās vietas noteikšanas režīms vai arī fotogrāfijā jāiekļauj kādu attiecīgajam laukam specifisku vides objektu, piemēram, koku, ēku.

Tikai pēc tam, kad LAD būs iesniegts iesniegums un foto pierādījumi, lauksaimnieks drīkstēs veikt izmaiņas - pārsēt laukā citu kultūraugu vai izveidot laukā papuvi. Šādi rīkojoties tiks saglabātas tiesības saņemt atbalsta maksājumus, kas norādīti vienotajā iesniegumā par sākotnēji deklarēto kultūraugu, uzsvēra LAD.

Dienestā arī norādīja, ka platību maksājumu pieteikumā jāatstāj sākotnēji deklarētā kultūrauga kods, bet iesniegumā par postījumiem jāinformē LAD, ja lauks tiks pārsēts.

Jau ziņots, ka daudzviet Kurzemē otrdien, 11.jūnijā, krita lieli krusas graudi, kuru diametrs vietām sasniedza pat piecus centimetrus, savukārt vējš vislielākos postījumus radīja Tukumā un tā apkaimē, kur, iespējams, pāri brāzās virpuļviesulis.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda līdzekļus un tiešos maksājumus zemniekiem.