foto: Ekrānuzņēmums no laikraksta "Kurzemnieks"
Vai Kuldīgā atgriežas 90. gadi un rekets? "Goldingen Room" īpašnieks putrojas skaidrojumos par nodedzinātajiem auto
Policija izmeklē vairākas versijas, kāpēc Kuldīgā un Sabilē vienā naktī nodedzinātas vienam uzņēmējam piederošas četras automašīnas.
112
2019. gada 27. maijs, 05:18

Vai Kuldīgā atgriežas 90. gadi un rekets? "Goldingen Room" īpašnieks putrojas skaidrojumos par nodedzinātajiem auto

Jauns.lv

Gan Valsts un pašvaldības policija, gan Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja un vietējie uzņēmēji apgalvo, ka Kuldīgā neesot iestājušies „trako deviņdesmito” reketa bandītu laiki, par ko sāka runāt pēc tam, kad 13. maija naktī Kuldīgā un Sabilē vienlaikus tika nodedzinātas četras uzņēmējam Roaldam Cinim piederošās automašīnas. Savukārt pats nodedzināto automašīnu īpašnieks savās liecībās saputrojies.

Jauns.lv jau rakstīja, ka 13. maijā pēc trijiem naktī tika nodedzinātas četras iecienītās Kuldīgas vecpilsētas kafejnīcas „Goldingen Room” īpašniekam, uzņēmējam Roaldam Cinim piederošās automašīnas - antīkais “Ford” Kuldīgas Rātslaukumā, „Mercedes-Benz” pie Kuldīgas katoļu baznīcas, līdzās pašvaldības policijas ēkai, un divi auto - “Mercedes-Benz” un “Audi” – Sabilē, Avotu ielā. No visām četrām automašīnām plānots atjaunot tikai „Ford”, kas jau vairākus gadus bija savdabīga Kuldīgas vecpilsētas vizītkarte.

Pārlieku lieli materiālie zaudējumi īpašniekam no tā nevarētu būt, jo auto bija apdrošināti, bet notikušais pilsētā izraisījis plašu rezonansi. Tiek runāts, ka Kuldīgā atgriezušies trakie deviņdesmito gadu bandītu laiki, kad reketieri atriebās uzņēmējiem, kuri atteicās maksāt „jumtam”. Kuldīdznieki pat mēļo, ka atriebība uzņēmējam notikusi ar policijas ziņu. Tiek izvērstas arī citas sazvērestības teorijas.

Baumas par automašīnu dedzināšanu Kuldīgā

Eļļu baumu ugunij pielējis arī pats Cinis, kurš plašsaziņas līdzekļiem sniedzis atšķirīgas intervijas par notikušo, bet tagad atteicies runāt ar žurnālistiem un esot ārzemēs.

Kuldīgas laikrakstam „Kurzemnieks” Cinis apgalvojis, ka viņam zināms, kas ir noziedznieks: „Vainīgais jau var slēpties, bet dzīve ir tāda lieta, kas galu galā visu noliek savā vietā. Mums nekādu uztraukumu nav – tā bijusi viena cilvēka agonija. Viņš ir bankrotējis kā personība, partneri no viņa novērsušies. Lai Kuldīgā zināmās aprindās savu autoritāti atgūtu, viņš paveicis šādas darbības. Izmantojis piecus gadus vecu situāciju, kas mums ir atrisināta, bet viņš visu laiku negribēja to risināt”.

Savukārt aģentūrai LETA viņš pauda: „Ir vietējie cilvēki, kas nosaka, cik ir jāmaksā par to, ka strādāju Kuldīgā. Viņi uzskata, ka man ir jāmaksā, es uzskatu, ka man nav jāmaksā". Cinim automašīnas esot nodedzinātas atriebības dēļ, jo viņš kā ienācējs pilsētā neesot vēlējies maksāt vietējiem reketieriem:

„Kuldīgai ir divas sejas. Vienu redz tūristi, otru - Kuldīgas iedzīvotāji. Tās ir divas dažādas domāšanas, divas dažādas pasaules uztveres. Tā pilsēta, kura dzīvo ikdienas dzīvi, ir ar pilnīgi citām problēmām, citu intelektu, salīdzinot ar to pilsētu, kas ir nedēļas nogalēs.

Šāda situācija Kuldīgā tiek pieļauta gadiem. Jāvaicā Kuldīgas novada un Valsts policijas vadībai, kā 2019. gadā vēl kas tāds ir iespējams. Tas ir indikators tam, kādā valstī dzīvojam un kā valsts pārvalde šādas situācijas spēj risināt".

Bet tagad Cinis teic, ka policijai nu esot solījis šo gadījumu presei vairs nekomentēt, lai netraucētu izmeklēšanu. Viss tas radījis satraukumu kuldīdznieku vidē, kas pat domes priekšsēdētāju Ingu Bērziņu mudinājis traukties uz Rīgu, lai izveidojušos situāciju Kuldīgā pārrunātu ar iekšlietu ministru un Valsts policijas priekšnieku.

Vietējie uzņēmēji: tas nav rekets, tā ir personīga atriebība

Kuldīgas laikrakstā „Kurzemnieks” vietējās amatpersonas un uzņēmēji plaši komentē šo gadījumu. Lūk, daži viedokļi:

SIA „Vēvers” īpašnieks Ģirts Vēvers: „Ja esi normāls, godīgs uzņēmējs, nepinies ar to publiku, neaizņemies no viņiem naudu, tad jums nav nekā kopīga, un viņi tev neko neprasa. Viņi zina, ka problēmu, visticamāk, tu risināsi ar policiju”.

„Likās, ka tā ir personisku nesaskaņu kārtošana. Personiska atriebība”.

„Nesaprotu, kāpēc nodedzināto auto īpašnieks diviem preses pārstāvjiem min divus viedokļus. Vienam pasaka, ka zina, kurš izdarījis, ka tās ir gadiem vecas nesaskaņas, bet otrajā saka, ka vainīgo nezina un ka Kuldīgā ir divas pasaules: līdz piektdienai viena, bet sestdien, svētdien otra. Es par Kuldīgu tā nedomāju”.

Kafejnīcas „Pagrabiņš” īpašnieks Raimonds Lapuķis: „Šķita, ka tā ir kāda personiska lieta, ko nav spēts atrisināt citādi. Nezinu, kāpēc tas nav darīts ar tiesībsargājošo iestāžu palīdzību”.

„Kas attiecas uz šo laiku – nav nekāda reketa. Tiešām nav! Nav nekādi mesli jāmaksā. Varbūt jāpiemin tas, ka cilvēkam, kurš nav nevienam parādā, jau nenāk un neprasa. Ja esi kaut ko sastrādājis, tad mazums kā tas tiek risināts”.

Kafejnīcas „Rezidence Kafe Venta” īpašnieks Aigars Celms: „Radās arī doma, ka ir kādas personīgās izrēķināšanās, kas pārējos uzņēmējus neskar, tomēr nav forši, ka kaut kas tāds pilsētā notiek. Par to runā, smejas, joko, to aprunā. Vai tas pilsētai vajadzīgs?”

„Arī es Kuldīgā esmu ienācējs, bet neko tādu nejūtu. Domāju, ka daudz atkarīgs no paša uzņēmēja kā personības – kā katrs veido savu tēlu”.

Kuldīgas policisti: Izmeklēšana būs grūta

Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieks Kaspars Šabāns: „Domāju, ka šis ir atsevišķs gadījums un 90. gadi nav atgriezušies. Nekas tāds nav dzirdēts, neviens nav nācis sūdzēties”.

„Zinot šo noziegumu, kas noticis, tajā iesaistītas vairākas personas, un no izmeklēšanas viedokļa tas ir labāk. Bet noteikti izmeklēšana būs grūta. Zinu, ka ne vienmēr ir tā, kā uzņēmējs sākotnēji pasaka”.

Valsts policijas Kuldīgas iecirkņa priekšnieks Normunds Aleckis: „Zinot, ka presē bija publicēts viedoklis, ka Kuldīgā uzņēmēji ir apdraudēti, esmu kriminālpolicijai uzdevis veikt pārbaudi. Nebrīnieties, uzņēmēji, ja pie jums ies kriminālpolicijas darbinieki un aptaujās, vai patiešām ir tāda problēma, ka kaut kā tiek izspiesta nauda vai ir kādas atriebības.”

„Tādu iesniegumu, ka kāds uzņēmums būtu apdraudēts, mums nav. Es pieļauju, ka uzņēmējs var negribēt visu policijai teikt. Mēs strādājam gan ar atklātām, gan slēptām metodēm. Pārbaudīsim visus variantus”

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa: „Vienalga, kas ir tas, ko nezinām, bet nedrīkst mūsdienās Rātslaukumā, pilsētas sirdī, degt automašīnas, apdraudot cilvēkus un īpašumus. Tas vienkārši nedrīkst notikt!”

„Neesmu saskārusies ar to, ka Kuldīgā būtu rekets, bet arī man vairāki cilvēki no Rīgas jautāja, kas mums šeit notiekot, vai tiešām te ir rekets”.

„Gribu ticēt, ka policija dara visu, kas tās spēkos. Man bija tikšanās ar iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu un Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi, kurš apstiprināja, ka tiešām policija darīs visu, un gandrīz vai apliecināja, ka šis noziegums tiks atklāts”.