foto: LETA
Oficiālajās Latvijas peldvietās ūdens kvalitāte ir laba, izņemot Jelgavā pie Pasta salas
Pasta sala Jelgavā.
Sabiedrība
2019. gada 17. maijs, 19:14

Oficiālajās Latvijas peldvietās ūdens kvalitāte ir laba, izņemot Jelgavā pie Pasta salas

LETA

Veselības inspekcija (VI) pārbaudēs konstatējusi, ka oficiālajās Latvijas peldvietās ūdens kvalitāte ir laba, izņemot Jelgavā, Lielupē pie Pasta salas, aģentūru LETA informēja VI.

Oficiāli peldsezona ir sākusies 15.maijā. Lai peldēšanās būtu droša, inspekcija ir veikusi pirmās peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes 57 oficiālajās peldvietās.

Ūdens paraugos laboratorijā tiek noteikti divi mikrobioloģiskie rādītāji - zarnu nūjiņas un zarnu enterokoki. Šie rādītāji kalpo par indikatoriem iespējamā fekālā ūdens piesārņojuma atklāšanai, kas var saturēt slimības izraisošās patogēnās baktērijas un vīrusus. Paralēli ūdens paraugu ņemšanai, speciālisti novērtē peldvietas arī vizuāli un pievērš uzmanību ūdens krāsai, peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī iespējamam zilaļģu savairošanās procesam.

Pēc veiktajām pirmajām analīzēm konstatēts, ka visās peldvietās ūdens kvalitāte ir laba un peldēties ir atļauts, izņemot Pasta salas peldvietu Jelgavā. Šajā peldvietā konstatēts palielināts zarnu enterokoku daudzums, kas liecina par iespējamu lokālu piesārņojuma ieskalošanos no sauszemes teritorijas, acīmredzot ar lietus ūdeņiem nedēļas sākumā.

Šajā peldvietā inspekcija neiesaka peldēties, tostarp, maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem, kuriem ir novājināta imūnsistēma.

Ņemot vērā mainīgos laika apstākļus, inspekcija atgādina, ka ūdens temperatūra atsevišķās Latvijas ūdenstilpēs vēl ir salīdzinoši zema, tāpēc, dodoties peldēties, ir jāatceras par būtiskiem piesardzības pasākumiem.

Peldēties ir jāpārtrauc, parādoties pirmajām aukstuma sajūtām. Tāpat pirms peldēšanās ir jāizvērtē veselības stāvoklis un peldēt prasme, jāizvairās no alkohola lietošanas un pārgalvīgas rīcības ūdenstilpēs.

Peldvietu ūdens kvalitātes monitorings tiks veikts regulāri visas peldsezonas laikā līdz 15.septembrim, un nākamie ūdens paraugi tiks ņemti 11.un 12.jūnijā.

Neoficiālo peldvietu analīzes tiek veiktas pēc vietējās pašvaldības iniciatīvas.