ZZS premjera kandidāts Kučinskis – "oligarhu trijotnei" pietuvināts politiķis
ZZS uz premjera amatu virza Māri Kučinski, kurš līdz šim izcēlies kā Latvijas „oligarhu trijotnes” uzticamības persona.
Politika
2016. gada 11. janvāris, 19:23

ZZS premjera kandidāts Kučinskis – "oligarhu trijotnei" pietuvināts politiķis

Jauns.lv

Zemnieku un zaļo savienība (ZZS) premjera amatam virza Saeimas deputātu, bijušo Valmieras mēru Māri Kučisnki. Vai viņš būtu piemērots valdības vadītājs, ņemot vērā, ka viņš ir kaismīgs „oligarhu trijotnes” aizstāvis, vaicā politikas vērotāji.

Māra Kučisnka politiskā pagātne liecina, ka viņš savulaik un, pēc visa spriežot, arī tagad ir kaismīgs „oligarhu trijotnes” jeb trīs A aizstāvis. Viņš ir bijis viena no Andra Šķēles uzticības personām, aizstāvējis Aināru Šleseru no KNAB uzbrukumiem un fanojis par Aivaru Lembergu. Kasjauns.lv ieskatās Kučinska politiskajā pagātnē.

No komunālās saimniecības ekonomista līdz ministram

Padomju laikā Kučinskis strādāja Valmieras dzīvokļu komunālās saimniecības apvienībā par galveno ekonomistu, kur iepazinies ar LPSR sadzīves pakalpojumu ministra vietnieku, vēlāk Valmieras izpildkomitejas priekšsēdi, Latvijas eksprezidentu Andri Bērziņu.

Kučisnka politiskā karjera iesākās 1994. gadā, kad viņš kļuva par Valmieras domes deputātu. Divus gadus vēlāk viņu jau ievēlēja par Valmieras mēru. Vēlāk viņš bija viens no Tautas partijas (TP) dibinātājiem, tika ievēlēts vairākās Saeimās, bijis Saeimas TP frakcijas vadītājs, kā arī ieņēmis reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatu. Pēc TP norieta viņš darbojās apvienībā „Par labu Latviju”, bet pēc tās likvidēšanas pievienojās Liepājas partijai, kas ietilpst ZZS.

Pirmo reizi Kučinskis par Saeimas deputātu kļuva 2003. gadā Andra Šķēles vietā, kad ekspremjers formāli pameta politiku. 2010. gadā pēc TP norieta viņš uz 10. Saeimu kandidēja no „Par labu Latviju”(PLL) saraksta, bet pēc šīs Saeimas atlaišanas jau no ZZS saraksta (vēlāk Kučinskis iestājās Liepājas partijā, kas ietilpst ZZS sastāvā).

Kučinskis un trīs oligarhi

Kučinska līdzšinējā politiskā darbība liecina, ka viņš ir mūsu „oligarhu trijotnei” tuvu stāvoša perona. Lūk, tikai daži fakti, kas to apliecina:

* 2011. gada maijā Kučinskis balsoja pret Šlesera izdošanu kratīšanai. Jātagādina, ka 2011. gadā vērienīga kriminālprocesa ietvaros KNAB vērsās pie 10.Saeimas deputātiem, lūdzot ļaut veikt kratīšanu PLL deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. Kriminālprocess tika uzsākts par vairāku valsts uzņēmumu amatpersonu veiktiem koruptīviem noziegumiem.

* 2009. gada septembrī kādā intervijā par Šķēli, kas jau it kā formāli bija aizgājis no politikas, Kučinkis nenoliedza, ka Šķēle joprojām ir viens no cilvēkiem, kas veido Tautas partijas kodolu. „Pateikt viņam kaut ko pretī cilvēciski ir diezgan grūti,” viņš izteicās. Toreiz, gatavojoties TP kongresam, Šķēle minēja, ka notikšot partijas rindu tīrīšana. Savukārt Kučinski viņš minēja kā vienu no cilvēkiem, ar kuriem gribētu strādāt partijas valdē.

* Jau pirms desmit gadiem, kad Kučinskis bija reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs kā TP pārstāvis, viņš aizstāvēja smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Viņš neredzēja nekādu pamatu, lai Lembergu atbrīvotu no amata. Vēlāk jau kā Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors viņš asi kritizēja toreizējo vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu, kurš Lembergu centās atstādināt no pilsētas mēra amata.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA