foto: LETA
Šomēnes laboti 39 siltuma rekordi; Rēzeknē pārspēts visa aprīļa rekords
Sieviete sauļojas.
Sabiedrība
2019. gada 29. aprīlis, 07:03

Šomēnes laboti 39 siltuma rekordi; Rēzeknē pārspēts visa aprīļa rekords

LETA

Šomēnes Latvijā kopumā laboti 39 maksimālās gaisa temperatūras rekordi - tikpat, cik pagājušā gada aprīlī, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Trīs no šiem rekordiem ir ne tikai attiecīgā datuma, bet arī visa aprīļa rekordi. Mēneša rekordi pārspēti pagājušajā sestdienā, 27.aprīlī, Rēzeknē, Ventspilī un Liepājā, gaisa temperatūrai paaugstinoties attiecīgi līdz +25,9 grādiem, +26,1 grādam un +27,0 grādiem.

Pavasaris Rīgas centrā - zied rododendri, narcises un atraitnītes

gallery icon
49

Gan 27.aprīlī, gan 26.aprīlī attiecīgā datuma siltuma rekords labots 18 novērojumu stacijās. Vēl divi rekordi tika pārspēti 25.aprīlī, savukārt mēneša pirmais labotais rekords bija 6.aprīlī Liepājā, gaisam sasilstot līdz +16,6 grādiem.

Šomēnes pārspēts arī viens aukstuma rekords - 13.aprīlī Mērsragā gaisa temperatūra pazeminājās līdz -7,2 grādiem. Šajā dienā Kolkā, gaisam atdziestot līdz -5,6 grādiem, tika atkārtoti sasniegts diennakts minimālās temperatūras rekords.

Aprīļa pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra bija 1,6 grādus augstāka par normu, savukārt mēneša otrajā dekādē tā noslīdēja trīs grāda desmitdaļas zem normas.

Vidējais nokrišņu daudzums valstī aprīļa pirmajās desmit diennaktīs bija 1,9 milimetri, savukārt mēneša otrajā dekādē - tikai 0,1 milimetrs. Arī vidējais gaisa relatīvais mitrums bija neparasti zems - 58%. Parasti aprīlī tas ir nedaudz virs 70%.

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskiem datiem šī gada aprīlis valstī kļuvis par sausāko novērojumu vēsturē, nokrišņu trūkuma ziņā apsteidzot 1974.gada un 2009.gada aprīli.

Sausākais aprīlis seko sausajam 2018.gadam, kad nokrišņu summa Latvijā vidēji bija mazākā kopš 1924.gada, kad valsts teritorijā sāka darboties vienots meteoroloģisko novērojumu tīkls.

Vairākās upēs ūdens līmenis šomēnes sasniedzis zemāko atzīmi, kāda novērota aprīlī. Sausuma ietekmē dažviet reģistrēta arī pēdējo gadu lielākā putekļu koncentrācija gaisā.

Arī karstuma rekordi un šonedēļ atnākušās salnas lielā mērā saistītas ar sausumu un zemo gaisa mitrumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās