Runā Rīga
2019. gada 24. aprīlis, 18:13

Par Vides aizsardzības fonda līdzekļiem plāno īstenot 37 projektus

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Rīgas dome trešdien, 24. aprīlī, apstiprināja Rīgas vides aizsardzības fonda līdzekļu izlietojuma programmu 2019. gada pirmās kārtas projektiem 924 006 eiro apmērā, lai īstenotu 37 projektus, portālu Jauns.lv informēja Rīgas pašvaldībā.

„Vides fonda līdzekļi tiks izmantoti, lai uzturētu un pilnveidotu pilsētas zaļo zonu infrastruktūru, jo par fonda līdzekļiem vairākos parkos tiks veikti dažāda veida remontdarbi – atjaunoti celiņi, salabotas kāpnes un atbalsta sienas. Tāpat fonda līdzekļi tiks izmantoti koku sakopšanai un jaunu stādījumu ierīkošanai. Vides aizsardzības fonds nodrošina arī Daugavas peldūdens kvalitātes monitoringu un gaisa staciju iegūto datu operatīvu pieejamību iedzīvotājiem pašvaldības mājaslapā. Esam arī rezervējuši finansējumu, lai novērstu ārkārtas situācijas, piemēram, meliorācijas jomā. Diemžēl daļu līdzekļu vajadzēja atvēlēt arī piesārņoto teritoriju sakopšanai, lai gan lietderīgāk būtu bijis tos ieguldīt attīstības projektos, bet tāda ir dzīves realitāte,” stāsta Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Parku infrastruktūras atjaunošanai un uzturēšanai kopumā plānots izlietot 297 307 eiro. Iecerēts izveidot apgaismojumu Zaļajam veloceliņam no Kārļa Ulmaņa gatves tilta (Īves iela) līdz Mārupes ielai (dzīvojamai mājai Nr. 41), šim nolūkam nepieciešami 58 490 eiro. Dižstādu stādīšanai publiskajos apstādījumos plānoti 25 076 eiro. Par Vides fonda līdzekļiem tiks zāģēti arī nokaltušie un bojātie koki un apzāģēti koki ielu malās, lai uzlabotu satiksmes drošību.

Iecerēts atjaunot drenāžas sistēmu Māras dīķim, pārtīrīt Strazdupīti, uzstādīt vienvirziena vārstu Avotkalnu ielas grāvja caurtekai zem Kanāla ielas, pretvārstu caurtekai zem Visbijas prospekta, pārbūvēt caurteku starp dīķiem Viesturdārzā, kā arī veikt citus neatliekamus darbus meliorācijas novadgrāvjos.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments plāno atjaunināt Rīgas aglomerācijas trokšņa stratēģiskās kartes izstrādes un uzturēšanas datorprogramu, veikt pētījumu par privātmāju apkures radītām putekļu daļiņu PM10 koncentrācijām Rīgas privātmāju teritorijā Pārdaugavā, izpētīt piesārņojumu Sarkandaugavas upītē pie Duntes ielas un izstrādāt sanācijas programmu. Atbalstīts arī projekts par stratēģijas un priekšlikumu izstrādi par pretslīdes materiālu daudzuma samazināšanu ielu un ietvju kaisīšanai, rekomendējot citu metožu pielietošanu.

Vides fonda līdzekļi tiks izmantoti arī sadzīves bīstamo atkritumu konteineru nomaiņai, teritoriju sakopšanai, navigācijas zīmju uzstādīšanai Daugavā, virszemes ūdensobjektu tīrīšanai, niedru pļaušana Bieķengrāvī un citiem projektiem.