Populārs apavu veikals tirgojis iecienīto "UGG" zābaku viltojumus. FOTO
Aizdomās par viltošanu no plaši pazīstama apavu veikala Rīgā konfiscēja "UGG" zābakus - visā pasaulē iecienītus ziemas apavus.
112
2016. gada 13. janvāris, 09:47

Populārs apavu veikals tirgojis iecienīto "UGG" zābaku viltojumus. FOTO

Jauns.lv

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) inspektori decembrī vienā no atpazīstamākajiem apavu veikaliem Rīgā konfiscēja 76, visticamāk, viltotus Austrālijas zīmola "UGG" zābaku pārus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konfiscēto apavu vidū, lai gan mazākā skaitā, bija arī tādi, kas marķēti ar Lielbritānijas firmas "Burberry" vārdu.

Valsts policijas ENAP informēja, ka par iespējamo nelegālo preci policijas darbiniekiem paziņojis preču zīmes īpašnieks. Aizdomīgie "UGG" apavi no oriģinālajiem atšķīrušies vizuāli. Uz tiem bijis atveidots zīmola nosaukums, kaut gan uz oriģinālajiem apaviem šāda uzraksta nav.

"Lai nekļūtu par krāpniecības upuri, iepērkoties ieteicams pievērst uzmanību apavu vizuālām pazīmēm, jo tas var liecināt par viltojumu. Tāpat vienmēr jāpievērš uzmanība cenai, jo neticami zema cena arī var liecināt, ka prece ir viltojums – šajā gadījumā zābaki veikalā bija gandrīz trīs reizes lētāki par šī zīmola apavu vidējo tirgus cenu. No veikala konfiscētie apavi nav bijuši izgatavoti no dabīgiem materiāliem, lai gan minētās firmas apaviem būtu jābūt no aitādas. Lai noteiktu patieso kaitējumu Valsts budžetam, no zīmola "UGG" pārstāvjiem tiek gaidīts iesniegums," atzīmēja policijā.

ENAP informēja, ka gadījumi, kad veikalos atklāj viltotus apģērbus un apavus, nav retums. "Arī minētajā tirdzniecības vietā, kuras vārds ir pazīstams gandrīz ikvienam Latvijas iedzīvotājam, jau iepriekš tikuši atklāti viltojumi. Protams, ne vienmēr pārkāpums tiek izdarīts tīši, dažkārt tas notiek, ievesto preci pietiekami rūpīgi nepārbaudot. Bet arī par savu paviršību nākas maksāt, jo komersantam ir jāpārliecinās, ka patērētājs saņems tādu preci, kādu ir vēlējies," norādīja policijā.

Šobrīd pret veikalu ir uzsākta administratīvā lietvedība, taču, ja no zīmola pārstāvjiem tiks saņemts attiecīgs iesniegums, tad tiks uzsākts kriminālprocess. No apgrozības izņemtajiem apaviem šobrīd nozīmēta ekspertīze.

Policijā informēja, ka arī pagājušā gada otrajā pusē konstatēts liels skaits viltoto apavu. Toreiz Ventspilī muitas darbinieki atklāja kravas furgonu, kurā bija 11 376 pāri viltotu "Nike" apavu, un par to paziņoja Valsts policijai. Administratīvā pārkāpuma protokols par preču zīmes, citas atšķirības zīmes un dizainparauga nelikumīga izmantošanu tika sastādīts preču pārvadātājam un lieta nodota tiesai izskatīšanai.

ENAP atzīmēja, ka atklāto viltoto apavu un apģērbu apmēram nav tendence ne samazināties, ne palielināties. Gadu no gada tas paliek aptuveni nemainīgs.

BNS/Foto: ENAP