foto: LETA
Vēl vairākus gadus vērtēs, vai būtu aizliedzama divējāda produktu kvalitāte ES
Sabiedrība
2019. gada 14. aprīlis, 12:41

Vēl vairākus gadus vērtēs, vai būtu aizliedzama divējāda produktu kvalitāte ES

LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti 17.aprīlī balsos par izmaiņām Eiropas Savienības (ES) patērētāju tiesību aizsardzības noteikumos, kuru mērķis ir novērst maldinošus vērtējumus tiešsaistes platformās un produktu divējādu kvalitāti, aģentūru LETA informēja EP birojs Latvijā.

Likumā, par kuru panākta neformāla vienošanās ar ES valstu ministriem, pievērsta uzmanība divējādas kvalitātes produktiem, kuru sastāvs, neskatoties uz identisku zīmolu, atšķiras no dalībvalsts uz dalībvalstī. Eiropas Komisijai divus gadus pēc direktīvas stāšanās spēkā būs jāizvērtē, vai divējāda produktu kvalitāte būtu aizliedzama.

Tāpat iecerēts, ka tiešsaistes tirdzniecības vietām un cenu salīdzināšanas platformām, piemēram, "Amazon", "eBay", "AirBnb", "Skyscanner", būs jāatklāj būtiskākie kritēriji, kas nosaka meklēšanas rezultātu izkārtojumu noteiktā secībā. Tām arī būs jāsniedz patērētājiem nepārprotama informācija, vai prece vai pakalpojums tiek iegādāti no uzņēmuma vai privātpersonas. Izmaiņu autori ir pārliecināti, ka šāda informācija ir svarīga, lai noteiktu patērētāju tiesības problēmu gadījumā.

Jaunie noteikumi grozīs četras patērētāju tiesību direktīvas. Tie ir daļa no patērētu tiesību likumprojektu paketes.

Savukārt 16.aprīlī EP deputāti balsos par darbinieku minimālo tiesību nostiprināšanu platformās, kurās tiek izmantots darbs pēc pieprasījuma vai uz kuponu sistēmu balstīts darbs, piemēram, "Uber" vai "Deliveroo".

Saskaņā ar likumu, par kuru deputāti jau panākuši neformālu vienošanos ar dalībvalstu ministriem, darbinieki jau no pirmās dienas būs jāinformē par tādiem darba līguma aspektiem kā pienākumu apraksts, līguma stāšanās spēkā, tā ilgums, darba samaksa un darba laiks.

Iecerēts, ka jaunie noteikumi nodrošinās darbiniekiem tiesības uz prognozējamu darba laiku un termiņu līgumsaistību izbeigšanai. Pārbaudes laiks nedrīkstēs pārsniegt sešus mēnešus, un, atjaunojot līgumu, nedrīkstēs noteikt jaunu pārbaudes laiku.