foto: LETA
Cilvēktirdzniecības upuru skaits ir liels, bet līdz tiesai nonāk maz krimināllietu
Iekšlietu ministrijas nacionālā koordinatore cilvēktirdzniecības novēršanas jautājumos Lāsma Stabiņa.
112
2019. gada 21. februāris, 23:21

Cilvēktirdzniecības upuru skaits ir liels, bet līdz tiesai nonāk maz krimināllietu

Jauns.lv / LETA

Baltijas jūras reģiona dalībvalstīs joprojām ir vērojama kliedzoša tendence - cilvēktirdzniecības upuru skaits ir liels, bet līdz tiesai nonāk neliels daudzums krimināllietu par šādiem noziegumiem, šodien Iekšlietu ministrijā konferencē norādīja nacionālā koordinatore cilvēku tirdzniecības novēršanas jautājumos Lāsma Stabiņa.

Šodien un rīt Iekšlietu ministrijā notiek starptautiska konference, kurā ar pieredzi un labo praksi cilvēku tirdzniecības apkarošanā dalās politikas plānotāji, pētnieki un praktiķi - izmeklētāji, prokurori, tiesneši.

Nacionālā koordinatore cilvēku tirdzniecības novēršanas jautājumos Stabiņa uzsvēra, ka "cilvēku tirdzniecības gadījumu efektīva izmeklēšana, kriminālvajāšana, iztiesāšana un upura tiesību nodrošināšana šajos procesos ir Baltijas jūras reģiona dalībvalstīm aktuāls jautājums, tomēr joprojām ir vērojama kliedzoša tendence, ka tiek identificēts liels skaits upuru, tiek uzsāktas izmeklēšanas, taču līdz tiesai nonāk neliels skaits krimināllietu par cilvēku tirdzniecību".

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) atzīmēja, ka cilvēku tirdzniecība ir mūsdienu verdzība un viens no ienesīgākajiem noziedzīgajiem biznesiem pasaulē. Tas ir smags noziegums, kura sarežģītā rakstura dēļ valstis ar to pašas individuāli netiek galā, tāpēc ir būtiski panākt vienotu izpratni par cilvēku tirdzniecības problēmu, stiprināt sadarbību un kopīgos centienus nacionālā un starptautiskā līmenī, lai mazinātu cilvēku tirdzniecību un nodrošinātu upuriem nepieciešamo aizsardzību.

Savukārt Baltijas jūras valstu padomes pastāvīgā sekretariāta ģenerāldirektores vietnieks Bernds Hemingvejs konferences atklāšanas uzrunā norādīja, ka cilvēku tirdzniecības noziegums neapšaubāmi rada grūtības atbildīgajām institūcijām, kuru pienākums ir panākt, ka vainīgās personas nonāk aiz restēm, taču šajos centienos nekad nedrīkst aizmirst par centrālo jautājumu: aizsargāt upuri un nodrošināt upura tiesības.

Nozieguma izmeklēšanai, kriminālvajāšanai un iztiesāšanai jāiet roku rokā ar upuru aizsardzību. No cietušajiem tiek sagaidīts nodrošināt pārliecinošas un skaidras liecības, taču jāatceras, ka cietušajiem ir ļoti grūti stāstīt savus slēptākos noslēpumus pilnīgi svešam cilvēkam. Bez atbilstoša atbalsta un palīdzības upuri nebūs spējīgi palīdzēt tiesībsargājošām iestādēm saukt pie atbildības vainīgos, norāda Hemingvejs.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs konferences dalībniekiem uzsvēra cilvēku tirdzniecības jautājuma nemainīgo aktualitāti Baltijas jūras reģionā. Valsts sekretārs akcentēja ciešākas un efektīvākas sadarbības nepieciešamību atbildīgo institūciju un partneru vidū, lai kopīgiem spēkiem apkarotu šo noziedzīgo nodarījumu un sniegtu atbilstošu palīdzību cietušajiem.

Konferencē piedalās vairāk nekā 80 dalībnieki no ASV, Lielbritānijas, Norvēģijas, Latvijas, Zviedrijas, Dānijas, Beļģijas un Eiropas Komisijas.