foto: LETA
Rosina mainīt partiju finansēšanas modeli
Politika
2019. gada 11. februāris, 18:26

Rosina mainīt partiju finansēšanas modeli

Jauns.lv / LETA

Tieslietu ministrijas (TM) vadīta darba grupa piedāvā jaunu modeli, kādā partijām piešķirt valsts finansējumu, tostarp paredzot garantētus 190 000 eiro gadā katrai partijai, kas pārvar 2% barjeru Saeimas vēlēšanās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat darba grupa rosina piešķirt divus eiro par katru balsi, ko šīs partijas saņēmušas vēlēšanās, bet vēl desmit eiro - par katru partijas biedru.

Patlaban 2% barjeru pārvarējušās partijas gadā no valsts saņem 0,71 eiro par katru vēlēšanās saņemto balsi. Cits valsts finansējums tām netiek piešķirts.

Ar šiem ieteikumiem TM otrdien plāno iepazīstināt valdību. Saeima 2017.gadā noteica, ka valdībai ir jāizstrādā atzinums par finansiālajiem un tiesiskajiem nosacījumiem iespējamai valsts budžeta finansējuma palielināšanai politiskajām organizācijām. Tā laika ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šo uzdevumu deleģēja TM.

Darba grupas sagatavotajā atzinumā skaidrots, ka šāds finansējums ļautu partijām minimālā apjomā veikt partiju pamatfunkcijas, proti, strādāt ar biedriem, kā arī veidot kvalitatīvu politisko piedāvājumu.

Tāpat norādīts, ka partiju finansējums Latvijā ir pat vairāk nekā piecas reizes zemāks kā Lietuvā un Igaunijā.

Savu vērtējumu par darba grupas paveikto snieguši arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvji, kuri kopējo piedāvājumu atbalstījuši, bet ar diviem papildu nosacījumiem. Pirmkārt, ka notiek partiju saņemtā finansējuma izlietojuma kontrole, proti, tiek kontrolēts, vai šis finansējums izlietots atbilstoši paredzētajiem mērķiem. Otrkārt, KNAB uzstāj, ka, ieviešot šādu sistēmu, nepieciešams samazināt fiziskām personām atļauto maksimālo ziedojumu limitu partijām.

Vienlaikus KNAB izstrādājis savu piedāvājumu politisko partiju finansēšanas modelim. Tas paredz, ja politiskā partija Saeimas vēlēšanās ir saņēmusi virs 2% balsu, bet zem 5%, tad tā katru gadu saņemtu trīs eiro par katru derīgu zīmi. Ja partija vēlēšanās saņēmusi virs 5% balsu, bet zem 10% - divus eiro. Savukārt, ja partija saņēmusi vairāk nekā 10% vēlētāju atbalstu, tad par katru derīgo vēlēšanu zīmi tā saņemtu vienu eiro.

Tāpat KNAB atbalsta ideju par desmit eiro piešķiršanu partijai par katru tās biedru.

KNAB piedāvātā modeļa ieviešanai ik gadu birojam būtu nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums 1 432 051 eiro līdz 2 424 478 eiro apmērā, salīdzinot ar 2019.- 2021.gadam paredzēto finansējumu 582 946 eiro apmērā ik gadu.

Saskaņā ar pašreiz spēkā esošo likumu pēc 13.Saeimas vēlēšanām partija "Saskaņa" četru gadu laikā kopumā saņems 474 612 eiro. Partija "KPV LV" četru gadu laikā saņems 341 548 eiro, Jaunā konservatīvā partija - 325 728 eiro, "Attīstībai/Par!" - 288 784 eiro, apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 264 012 eiro, Zaļo un zemnieku savienība - 237 636 eiro, "Jaunā Vienotība" - 160 576 eiro, Latvijas Reģionu apvienība - 99 448 eiro, Latvijas Krievu savienība - 76 716 eiro, bet "Progresīvie" saņems 62 700 eiro, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās