foto: Juris Rozenbergs
Edgars Tavars: par valdības vienu no prioritātēm jākļūst vides politikai
Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.
Viedokļi
2019. gada 17. janvāris, 10:36

Edgars Tavars: par valdības vienu no prioritātēm jākļūst vides politikai

Karlīna Timofejeva

“Nākamās Latvijas valdības dienaskārtībā vienai no galvenajām prioritātēm jābūt efektīvai valsts pārvaldes reformai, izveidojot atsevišķu Vides ministriju,” uzskata Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) ir nepieciešama reorganizācija, pārskatot tās daudzās funkcijas.

E. Tavars atzīst, ka šobrīd ministrijai ir tik daudzveidīgas un sarežģītas atbildības jomas, ka viena no galvenajām tās rūpēm – vide – nav tās prioritāšu sarakstā.

Diemžēl Latvijas politiķu dienaskārtībā vides jautājumi nav aktuāli, kaut gan tieši vides politika un klimata pārmaiņas ir visas pasaules fokusā un viena no svarīgākajām prioritātēm.

Līdzšinējā VARAM vadība – bez skaidras pozīcijas vides politikas jautājumos

Ar nožēlu jāatzīst, ka līdzšinējā VARAM vadība bijusi mazaktīva kardinālu un pamanāmu soļu speršanā, bez skaidras pozīcijas vides politikas jautājumos.

E. Tavars uzskata, ka ir nepieciešamas vērā ņemamas pārmaiņas ne tikai Valsts vides dienesta darbībā, bet arī citu būtisku VARAM pārraudzībā esošo institūciju – Dabas aizsardzības pārvalde, Vides pārraudzības valsts birojs un valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" kapacitātes stiprināšanā Tikai daži no problēmjautājumiem – piesārņojošo darbību veicošo uzņēmumu stingrāka kontrole, tajā pat laikā mazāks birokrātiskais slogs uzņēmumiem, kas apzinīgi ievēro vides aizsardzības prasības, mūsdienīgas zvejas kontroles izveide un nodrošināšana; tāda dabas resursu nodokļa sistēmas izveide, kura izskaustu negodprātīgu atkritumu savākšanu un pārstrādi tikai “uz papīra.

Tāpat reāla ārvalstu atkritumu importa kontrole, kas nenovestu pie jauna uzkrāto atkritumu kalnu ugusngrēka (kā tas notika Jūrmalā). Viņš uzsver, ka arī mūsu valstī uzkrājošo riepu kalni jau ir tuvu ekoloģiskajai katastrofai!

Ar steigu jārisina mazo HES radītās ekoloģiskās problēmas uz Latvijas mazajām upēm; jāveic ūdens un gaisa piesārņojuma kontrole, Latvijas dabas vērtību saglabāšana utt.

 “Šobrīd VARAM pārraudzībā ir daudzas jomas. Tajā skaitā E-pārvalde, pašvaldību  darbību uzraudzība, publisko pakalpojumu sistēmas pilnveide, dabas aizsardzība, reģionālā attīstība. Daudzi jautājumi dublējas ar citām ministrijām, kā  rezultātā nav viena atbildīgā. Pie tik lielas atbildības, ko pieprasa katra no šīm jomām, ir zudusi vajadzīgā darba kvalitāte. Rezultāts – neapmierinoša VARAM darbība  (ne tikai vides politikas veidošanā un realizācijā) jau šodien.

Arī Zaļais iepirkums pastāv “uz papīra”, nevis tiek realizēts valsts izsludinātajos iepirkumos (ar ļoti retiem izņēmumiem), tādejādi atbalstot vietējos ražotājus, nevis importu,” E. Tavars.

VARAM reforma nenozīmē papildus slogu valsts budžetam

E. Tavars jau ir informējis, ka VARAM reforma nenozīmētu papildus slogu valsts budžetam vai būtisku ierēdņu skaita palielināšanu. Reorganizācija ir jāveic pašā VARAM, vides politikas un aizsardzības jautājumus nodalot atsevišķā struktūrvienībā. Tas nav nekas jauns. Latvijā šāda sistēma strādāja līdz 2011. gadam, kad Vides ministrija tika apvienota ar toreizējo Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju.

Vides jautājumiem jābūt iekļautiem valsts pārvaldes vai sektoru politikas dokumentos, dažāda līmeņa normatīvos un praksē.

“Vides politikai un ar to saistīto problēmu mazināšanai jākļūst par mūsdienu politikas ilgtermiņa prioritāti,” uzsver E. Tavars.