foto: LETA
Tiesnešu pārkāpumi rosina atkārtoti lemt par administratīvās imunitātes atcelšanu
Tieslietu ministrija (TM) atkārtoti rosinās Tieslietu padomi lemt par tiesnešu administratīvās imunitātes atcelšanu.
112
2019. gada 9. janvāris, 13:01

Tiesnešu pārkāpumi rosina atkārtoti lemt par administratīvās imunitātes atcelšanu

Jauns.lv / LETA

Tieslietu ministrija (TM) atkārtoti rosinās Tieslietu padomi lemt par tiesnešu administratīvās imunitātes atcelšanu, pavēstīja TM pārstāve Alise Dārzniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

TM ir atkārtoti iesniegusi vēstuli Tieslietu padomes priekšsēdētājas Ivaram Bičkovičam ar lūgumu iekļaut tuvākās Tieslietu padomes sēdes darba kārtībā jautājumu par tiesnešu imunitātes atcelšanu administratīvo pārkāpumu lietās un lemt par atbalstu nepieciešamo grozījumu virzībai likumā "Par tiesu varu" un Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā.

Ministrijā skaidroja, ka šobrīd ir noslēgusies administratīvo sodu sistēmas reforma - parlamentā ir pieņemts Administratīvās atbildības likums un tas stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī. Ņemot vērā, ka jaunais likums izslēdz administratīvo arestu kā soda veidu un tiesnešu imunitātes jautājuma aktualitāti publiskajā telpā, TM aicinājusi Tieslietu padomi aktualizēt diskusiju par tiesnešu imunitātes administratīvo pārkāpumu lietās atcelšanu.

Jautājums par tiesnešu imunitāti administratīvo pārkāpumu lietās pēc tieslietu ministra lūguma jau iepriekš vairākkārt ticis iekļauts Tieslietu padomes sēdes darba kārtībā, tomēr tā izskatīšana pārcelta pēc administratīvo sodu sistēmas sakārtošanas, proti, administratīvā aresta kā administratīvā soda veida izslēgšanas, uzsvēra ministrijā.

Tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) vēstules ar lūgumu par tiesnešu un prokuroru imunitātes administratīvo pārkāpumu lietās atcelšanu Tieslietu padomē iesniegtas 2015.gadā un 2017.gadā, piebilda ministrijā.

Jautājums par tiesnešu administratīvo atbildību atkārtoti nonāca sabiedrības redzeslokā pēc tam, kad Zemgales rajona tiesas tiesnese Iveta Silicka tika pieķerta braucam reibumā.

Tiesnešu disciplinārkolēģija pēc pārkāpuma nolēma rosināt Silicku atcelt no amata.