foto: LETA
Lembergs: Ušakovs ir apmulsis - trīs dienas klusē, nenāk klajā ar paziņojumiem
Ventspils mērs Aivars Lembergs.
Politika
2018. gada 18. decembris, 12:30

Lembergs: Ušakovs ir apmulsis - trīs dienas klusē, nenāk klajā ar paziņojumiem

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes opozīcijai ir visas iespējas prasīt Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) atkāpšanos, taču premjera Māra Kučinska (ZZS) iesaistīšanās šajā "politiskajā kašķī" nebūtu korekta, šodien iknedēļas preses konferencē izteicās Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Opozīcija prasa atkāpties pozīciju. Tas ir loģiski, jo ko gan citu vēl viņiem prasīt. Tas ir normāls demokrātisks process, taču lietā nav jāiesaistās tiem, uz kuriem tas neattiecas. Uz premjeru tas neattiecas. Tās ir attiecības starp Rīgas pilsētas domē ievēlētiem deputātiem, kuri sadalījušies pa partijām, frakcijām, pozīciju un opozīciju," sacīja Lembergs. Viņš uzvēra, - ja domes opozīcija var likumā noteiktā kārtībā izbalsot mēru, tad viņiem ir tādas tiesības.

Lembergs domā, ka Ušakovs patlaban ir apmulsis, jo trīs dienas klusē, nenākot klajā ar kaut kādiem paziņojumiem.

"Rīgas satiksme" informē par turpmākajām aktualitātēm

gallery icon
12

Kā ziņots, lai gan aizejošās valdības vadītājs Kučinskis uzskata, ka Ušakovam būtu jāatkāpjas no amata, tomēr viņš nesteigsies Ministru kabineta darba kārtībā iekļaut Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kamēr to nebūs kārtīgi izvērtējuši juristi.

Šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" Kučinskis sacīja, ka vēl nav iepazinies ar visiem VARAM sagatavotā likumprojekta atzinumiem un guvis pārliecību, ka normatīvā akta projekts ir tiesisks un likumīgs. "Mēs šeit nerunājam par ministru vai amatpersonu, kurai ir politiska atbildība. Mēs runājam par sabiedrības ievēlētu pašvaldību. Tādā veidā - ar politiskiem lēmumiem, ar kongresa lēmumiem - vismaz vēl kādi četri, pieci, seši būtu atbrīvojami. Varbūt, ka mana valdība ir pēdējā, kura ievēro tiesiskumu, bet mēs to ievērosim," norādīja Kučinskis.

Tai pašā laikā Kučinskis pauda, ka, viņaprāt, Ušakovam būtu jāatkāpjas no Rīgas domes priekšsēdētāja amata, bet tam jābūt mēra paša lēmumam. Premjers norādīja, ka pietiekami labi pārzina pašvaldību darba specifiku, lai varētu droši apgalvot, ka bez domes priekšsēdētāja ziņas nevar notikt tik liela mēroga likumpārkāpumi, par kādiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ir aizdomas "Rīgas satiksmes" (RS) iepirkumu krimināllietā.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Par šāda likumprojekta virzīšanas nepieciešamību sestdien kongresā vienojās Gerharda pārstāvētās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) biedri. VL-TB/LNNK strādā Rīgas domes opozīcijā.

Ar iniciatīvu virzīt likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu VL-TB/LNNK nāca klajā nedēļā, kad KNAB paziņoja, ka sācis kriminālprocesu saistībā ar trim RS veiktajiem iepirkumiem. Minētajā lietā aizturētas septiņas personas, tostarp RS bijušais vadītājs Leons Bemhens, kuram tagad kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Saistībā ar minēto kriminālprocesu pirmdien par atkāpšanos no Rīgas vicemēra amata paziņoja Andris Ameriks (GKR).

Tikmēr Rīgas mērs Ušakovs paudis, ka sagatavotais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu ir pamatots nevis ar tiesiskiem, bet politiskiem apsvērumiem un satur daudz apgalvojumu, kas netiek pamatoti ar konkrētiem faktiem, tāpēc ir vērtējams kā VL-TB/LNNK politiskais šovs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās