foto: LETA
VID muitas darbinieki atklājuši nedeklarētu skaidru naudu vairāk nekā 16 000 eiro apmērā
Ilustratīvs foto.
112
2018. gada 18. decembris, 09:59

VID muitas darbinieki atklājuši nedeklarētu skaidru naudu vairāk nekā 16 000 eiro apmērā

Jauns.lv / LETA

Veicot kontroles pasākumus, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas novērsušas kādas personas mēģinājumu ievest Latvijā skaidru naudu 16 430 eiro apmērā, to nedeklarējot, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID pavēstīja, ka šogad 14.decembrī Terehovas muitas kontroles punkta darbinieki veica kādas no Krievijas iebraukušas vieglā automobiļa kontroli. Pirms pārbaudes sākšanas muitas amatpersonas transportlīdzekļa vadītājam jautāja, vai viņam līdzi ir deklarējamas preces un skaidra nauda, un saņēma noliedzošu atbildi. Tomēr pārbaudes laikā konstatēta nedeklarēta skaidra nauda. Banknotes bija paslēptas dažādās vietās starp vieglā automobiļa vadītāja personīgajām mantām.

"Robežas šķērsotāja apģērba kabatās, kā arī personas bagāžā, noslēpts starp dažādām mantām, atradās nozīmīgs daudzums banknošu - Krievijas rubļi, ASV dolāri un eiro. Kontroles rezultātā tika konstatēts, ka persona nedeklarējot mēģināja pārvietot pāri robežai skaidru naudu 16 430 eiro apmērā," norādīja VID.

Par izvairīšanos no skaidras naudas deklarēšanas personai sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam. Par noteiktā skaidras naudas apmēra nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, šķērsojot Latvijas valsts robežu, iestājas atbildība atbilstoši kodeksa 190.15 pantam, kas paredz naudas sodu 5% apmērā no nedeklarētās vai nepatiesi deklarētās summas.

VID atgādināja, ka šķērsojot Latvijas valsts robežu (gan iebraucot, gan izbraucot) vietās, kur tā ir arī Eiropas Savienības (ES) ārējā robeža, jebkurai personai ir pienākums deklarēt skaidru naudu, ja tās apmērs ekvivalents vai pārsniedz 10 000 eiro.

Šogad 11 mēnešos VID Muitas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā sastādīts 21 administratīvā pārkāpuma protokols par skaidras naudas nedeklarēšanu. Kopējā skaidras naudas summa, ko personas minētajā laika posmā mēģinājušas pārvietot pāri robežai nedeklarējot, ir 506 424 eiro.