foto: LETA
JKP: Nav skaidrs, vai valdību šobrīd veido KPV LV vai Gobzems viens pats
Partijas "KPV LV" pārstāvji - valdes priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (priekšplānā no kreisās) un premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.
Politika
2018. gada 7. decembris, 08:05

JKP: Nav skaidrs, vai valdību šobrīd veido KPV LV vai Gobzems viens pats

LETA

Šobrīd nav skaidrs, vai "KPV LV" premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam vispār ir visas savas partijas atbalsts un kas īsti veido valdību - "KPV LV" kā partija vai Gobzems viens pats, šādu viedokli šorīt Latvijas Radio pauda Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķis Tālis Linkaits.

Linkaita skatījumā, Gobzems necik tālu ar valdības veidošanu nav ticis, jo nav pat gūta skaidrība, kādas partijas ietilps šajā koalīcijā. JKP uzstādījums joprojām ir izveidot valdību bez "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), līdz ar to partija vairs nesniegšot nekādu jaunu atbildi uz Gobzema ultimātu pārskatīt JKP attieksmi pret dalību valdībā kopā ar ZZS, bet tā vietā no Gobzema sagaidām jaunu redzējumu, kurā JKP vēlas redzēt "stabilu četru partiju koalīciju".

JKP politiķis uzskata, ka valdībai pilnīgi pietiek ar 53 deputātu balsīm, kuras veidotu "KPV LV", JKP, "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Jaunā vienotība".

Linkaits kritiski vērtēja līdzšinējo Gobzema valdības veidošanas sarunu gaitu, jo tajās faktiski vispār neesot notikušas apspriedes par valdības darāmajiem darbiem. Līdz šim vairāk esot spriests par partiju sadarbības mehānismiem, un "KPV LV" dikti piestrādājusi pie tā, lai šajos dokumentos neparādās termins - koalīcijas padome, kuras likvidēšana bija viens no galvenajiem "KPV LV" solījumiem saviem vēlētājiem.

JKP pārstāvis norādīja, ka pašlaik Saeimas darbs liecina, ka tajā nav nekāda funkcionējoša vairākuma, kas arī novedis pie tā, ka "Saskaņa" kopā ar JKP un "KPV LV" nobalsojusi par papildus 8,3 miljonu eiro novirzīšanu Neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai. Linkaits pieļāva, ka šādi balsojumi ir iespējami arī turpmāk, kas nozīmē, ka nākamā valdība saņems palielinātu tēriņu mantojumu un var nākties veikt nepatīkamus soļus - samazināt kādus budžeta tēriņus vai palielināt nodokļus.

Linkaits cer, ka par jaunu valdību partijas tomēr varētu vienoties līdz Ziemassvētkiem. Taujāts, vai ir iespējama "Saskaņas" nonākšana valdībā, Linkaits izteicās, ka tas nav nekas neparasts, ka "Saskaņa" reāli ietekmē politiskos procesus, tāpēc pārējām partijām jābūt atbildīgām, lai nenonāktu situācijā, kad "Saskaņai" valdībā ir jebkāda - aktīva vai pasīva - teikšana.