Valdis Zatlers: "Gobzems man atgādina Šleseru jaunībā"
foto: LETA
Eksprezidents Valdis Zatlers Gobzemu salīdzina ar Aināru Šleseru.
Politika

Valdis Zatlers: "Gobzems man atgādina Šleseru jaunībā"

Jauns.lv

Eksprezidents Valdis Zatlers Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja, ka premjera amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) viņam daudzējādā ziņā atgādina ekspolitiķi, uzņēmēju un vienu no Latvijas miljonāriem Aināru Šleseru.

Valdis Zatlers: "Gobzems man atgādina Šleseru jaun...

Diskusijā LR1 Zatlers vilka paralēles starp Šleseru un Gobzemu kā līdzīgiem cilvēkiem, proti, Gobzemam esot tādas pašas ambīcijas kā savulaik Šleseram, bet piegājiens politikas procesiem vairāk atgādinot "pusaudžu" pieeju. 

Gobzema lielākā nelaime - neveiksmīga komunikācija

Zatlers atzīmē, ka Gobzema lielākais šķērslis veiksmīga politiķa karjerā ir neprasme komunicēt, sevišķi attiecībā uz kutelīgo jautājumu par pielaidi valsts noslēpumam. "Viņš varēja pateikt - kamēr man nav pielaides, neaizkavēšu procesus un atsakos no valdības veidošanas," uzskata Zatlers. Taču tā vietā Gobzems sāka publiski klaigāt, ka izsauc Satversmes aizsardzības biroja vadītāju Jāni Maizīti "uz paklāja", lai viņš paskaidro, kas notiek. "Tā ir tāda pusaudža pieeja un necieņa pret valsti," pauž eksprezidents. "Viņš izdarīja visu, lai valdība nesanāktu," vēl pirms vakardienas notikumiem par "Attīstībai/Par" izmešanu no sarunu cikla, rezumēja Zatlers.

Eksprezidents intervijā arī norādīja, ka Raimonds Vējonis devis mājienu Gobzemam, ka viņam būs nepieciešama pielaide, lai viņa veidotā valdība tiktu atbalstīta. "Parasti tas notiktu bez liekas uzmanības. Tas bija signāls Gobzemam, ka varbūt padomā: būs ļembasts," sacīja Zatlers.

Kāpēc SAB pārbaude nenotika tik zibenīgi, kā būtu gribējis Gobzems

"Jo sarežģītāks ir cilvēks, jo ilgāk jāgaida līdz pārbaudes beigām," pauda Zatlers uzsverot, ka SAB ir jāpārbauda katra sīkākā informācija par cilvēku, pat ja ziņas ir nepatiesas, piespēlētas vai safabricētas. Tas viss aizņem ilgu laiku. Viņaprāt, šāda situācija nebūtu bijusi, ja Aldim Gobzemam būtu perfekta un nevainojama reputācija, taču šajā gadījumā birojam jāpārbauda, vai cilvēks vispār ir spējīgs pie sevis glabāt noslēpumus. Kā zināms, Gobzems pagājušajā nedēļā tika izslēgts no Zvērinātu advokātu saimes, un viens no viņam "inkriminētajiem noziegumiem" bija, rupji sakot, pārāk lielā izmuldēšanās. No advokatūras izslēgts pēc savā trešā disciplinārpārkāpuma pēdējo deviņu gadu laikā, savukārt Advokātu ētikas komisija divreiz ir skatījusi Gobzema publisko izteikumu atbilstību advokatūras standartiem.

Nevienam advokātam nav tiesību publiski izklāstīt, kādas personas apmeklē advokātu biroju, kurā advokāts ir praktizējis. Ikviens klients ir tiesīgs paļauties, ka juridiskās palīdzības saturs un pat fakts, ka tas vērsies pēc palīdzības advokātu birojā, paliks noslēpumā. Šādas ziņas advokāts nesniedz pat pēc izmeklētāju vai tiesas pieprasījuma, vēstīja advokātu padome.

Visticamāk, valdību neizveidos

Kuluāros spriež, un arī viedokļu līderi publiski pauduši secinājumi, ka Aldim Gobzemam neizdosies izveidot valdību. Otrdienas agrā rītā pats Gobzems no tālākām sarunām izslēdza "Attīstībai/Par" komandu, itin kā apsteidzot šīs partijas, visticamāk, ieplānoto paziņojumu, ka viņi nespēj "sagremot" Gobzema darba stilu, vīzijas un saprašanas trūkumu, tāpēc paši sarunas pamestu.

Notikušais gan netraucēja tās pašas dienas vakarā Gobzemam nākt klajā ar savu piedāvājumu ministru krēsla sadalījumam. Proti, KPV LV valdībā amati tiktu sadalīti šādi: 

Sev KPV LV vēlas trīs vietas valdībā - Gobzems būtu premjers, Saeimā neiekļuvušais Roberts Spručs ieņemtu finanšu ministra amatu, bet par iekšlietu ministru partija vēlētos redzēt savu Saeimas deputātu Ralfu Nemiro.

JKP tiek piedāvāti četri ministru posteņi: satiksmes ministra - Tālim Linkaitam, veselības - Jurim Jurašam, izglītības - Dagmārai Beitnerei-La Gallai, bet tieslietu - Jānim Bordānam vai Jutai Strīķei.

Apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Gobzems piedāvā trīs ministru posteņus: vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra vietu - Raivim Dzintaram vai Rihardam Kolam, labklājības - Imantam Parādniekam, kultūras - Dacei Melbārdei.

ZZS un "Jaunajai vienotībai" (JV) tiek piedāvāts pa divām vietām Ministru kabinetā: zemkopības ministra amatu varētu ieņemt Edgars Tavars vai Armands Krauze, bet aizsardzības ministra amatu varētu saglabāt Raimonds Bergmanis. Savukārt JV pārstāvji Jānis Reirs un Edgars Rinkēvičs varētu ieņemt attiecīgi ekonomikas un ārlietu ministru amatus.

Gobzems otrdienas vakarā pauda, ka par piedāvāto valdības modeli jebkurā gadījumā lūgs Saeimas balsojumu.

Tik dažādais Aldis Gobzems laika griežos

Pasniedzējs, direktors, advokāts, politiķis un premjera kandidāts - kā laika gaitā mainījies Aldis Gobzems.