"Rīgas gaismai" elektroenerģiju par 18 miljoniem eiro piegādās pieci dažādi uzņēmumi
foto: LETA

"Rīgas gaismai" elektroenerģiju par 18 miljoniem eiro piegādās pieci dažādi uzņēmumi

Jauns.lv / LETA

Rīgas pašvaldības aģentūrai "Rīgas gaisma" elektroenerģiju turpmākos četrus gadus par 18,26 miljoniem eiro piegādās pieci dažādi uzņēmumi.

"Rīgas gaismai" elektroenerģiju par 18 miljoniem e...

"Rīgas gaismas" direktors Jānis Drulle norādīja, ka elektroenerģijas piegādes iepirkumu rīkojusi Rīgas domes Plānošanas, iepirkumu un kontroles nodaļa. Iepirkuma nolikumā redzams, ka tas sadalīts divās daļās - vienā paredzēts, ka elektrību saņems 13 pašvaldības iestādes, - "Rīgas pieminekļu aģentūra", izpilddirekcijas, departamenti un citas, bet otrajā - "Rīgas gaisma".

Kā paskaidroja Iepirkumu uzraudzības biroja pārstāvis Andrejs Beļajevs, iepirkumā piedāvājumus iesniedza pieci pretendenti, visi atbilda prasībām un visi pieci atzīti arī par uzvarētājiem. Tas nozīmē, ka uzņēmumi elektrību piegādās uz maiņām - katrs attiecīgo laika periodu. Kopumā iepirkuma otrās daļas izmaksas ir 18,26 miljoni eiro, bet pirmās - 25,23 miljoni eiro un līguma darbības termiņš ir četri gadi.

Iepirkumā uzvarējuši uzņēmumi SIA "AJ Power", "Enefit", "Geton Energy", "Imlitex Latvija" un AS "Latvenergo".

Vispārīgā vienošanās nevienā no konkursa daļām patlaban gan vēl nav noslēgta. Pēc Drulles teiktā, līgums stāsies spēkā 1.decembrī.

Skatot Rīgas pašvaldības šī gada budžeta grozījumus, "Rīgas gaisma" domei lūdza piešķirt 700 000 eiro, lai nodrošinātu elektrības rēķinu apmaksu. Toreiz Drulle skaidroja, ka aģentūrai beidzies elektropiegādes līgums un, ka kopš 2016.gada elektrības cenas augušas par aptuveni 28%, taču aģentūra savu šī gada budžetu veidojusi, balstoties uz pērnā gada plānu, un elektrības cenu pieaugumu nebija paredzējusi.

Drulle aģentūrai LETA apstiprināja, ka elektroenerģijas piegādes līgums ar SIA "Enefit" tiešām beidzies šī gada 30.jūnijā. Lai nodrošinātu elektrības piegādi līdz jauna līguma noslēgšanai, "Rīgas gaisma" sarunu procedūras rezultātā noslēdza līgumu ar "Latvenergo" līdz 30.novembrim vai līdz brīdim, kad būs noslēgts un stājies spēkā jauns līgums par elektroenerģijas piegādi.

Kopumā no lūgtajiem 700 000 eiro aģentūrai gan tika piešķirti tikai 431 160 eiro. Taču, kā skaidroja Drulle, Rīgas domes Finanšu departaments veicis precizējošus aprēķinus par nepieciešamo finansējumu un konstatējis, ka, atbilstoši plānotajiem rēķinu apmaksas datumiem saskaņā ar līgumu, daļa maksājumu paredzēta 2019.gadā.

"Proti, neskatoties uz to, ka elektroenerģijas piegādes līgums ar "Enefit" beidzās jūnijā, arī pēc tam ir saņemti un apmaksāti rēķini par elektroenerģiju. Piemēram, maksājumu par novembra mēnesi var veikt gan decembrī, gan janvārī, atkarībā no budžeta un naudas plūsmas plānošanas," skaidroja direktors.

Līdz ar to, 2018.gadam paredzētie līdzekļi esot pietiekami visu rēķinu samaksai.