foto: LETA
Rosina terminu "mazākumtautības" aizstāt ar "Latvijas tautām"
Nepilsoņa pase.
Sabiedrība
2018. gada 23. novembris, 14:57

Rosina terminu "mazākumtautības" aizstāt ar "Latvijas tautām"

Jauns.lv / LETA

Ar mērķi mazināt sabiedrības sašķeltību nevalstiskās organizācijas rosina terminu "mazākumtautības" pārsaukt par "Latvijas tautām", foruma "No integrācijas uz saliedētu sabiedrību" pasākumā Rīgas pilī klāstīja darba grupas "Starpkultūru dialogs" dalībnieki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Darba grupā, ko vadīja biedrības "Jaunatnes līderu koalīcija" valdes priekšsēdētāja Inese Šubēvica, izstrādāti arī citi priekšlikumi, piemēram, Latvijas nepilsoņa statusa atcelšana, nosakot iespēju šīm personām, sniedzot pamatojumu, izvēlēties Latvijas pilsonību.

Ja šāds priekšlikums netiek realizēts, mazākumtautību pārstāvji darba grupā aicinājuši veikt grozījumus Pilsonības likumā, lai Latvijas nepilsoņiem par saviem jaundzimušajiem nebūtu jāraksta iesniegums pilsonības piešķiršanai.

Nacionālajā attīstības plāna nākamajā plānošanas termiņā mazākumtautību pārstāvji vēlas iekļaut mērķi "Saliedēta sabiedrība". Nevalstisko organizāciju izveidotajā iniciatīvu sarakstā minēta arī pieejamība latviešu valodas kursiem un tās pielietošanas apmācībām, vienotas kultūrizglītības iniciatīvu platformas izveide, kā arī valsts tiekšanās uz daudzvalodību, bērnus ar dažādām valodām iepazīstinot jau sākumskolās.

Tāpat mazākumtautību pārstāvji savstarpējās diskusijās aktualizējuši jautājumus par mediju vidi - darba grupā secināts, ka Latvijā nepieciešams rast risinājumus, lai ziņas latviešu, krievu un angļu valodā būtu ar vienādu saturu, kas veicinātu izpratni par Latvijas tiesību normām un dažādiem kultūras jautājumiem.

Kā ziņots, šodien Rīgas pilī norisinās Latvijas mazākumtautību forums "No integrācijas uz saliedētu sabiedrību", kurā piedalās vairāk nekā 14 mazākumtautību pārstāvji no 20 pašvaldībām.

Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece Zane Vāgnere, informējot par sasniegtajiem rezultātiem sabiedrības integrācijas jomā un saliedētas sabiedrības veidošanā, uzsvēra, ka šī gada forumā gūtās atziņas un ieteikumi tiks izmantoti nākamo stratēģisko politikas plānošanas dokumentu izstrādē.