Viss, kas jāzina tiem, kuri joprojām izmanto kodu kartes
foto: LETA
Sabiedrība

Viss, kas jāzina tiem, kuri joprojām izmanto kodu kartes

"100 Labi Padomi"

Iespējams, nākamā gada beigās kodu kartes vairs nevarēs lietot. Tikmēr šobrīd, ja gadījies pazaudēt savu kodu karti vai tā no biežas lietošanas ir nobružājusies, tās vietā jau piedāvā kodu kalkulatoru.

Viss, kas jāzina tiem, kuri joprojām izmanto kodu ...

Kā darbojas kodu kalkulators

Kodu kalkulators ir elektroniska autorizācijas ierīce, kas ģenerē internetbankas pieejas un autorizācijas kodus. Ar podziņām un ekrānu, plāna kā bankas karte un izskatās kā kalkulators, ko lietojam parastu matemātisku darbību veikšanai.

Salīdzinājumā ar kodu karti kodu kalkulators nodrošina īpaši augstu drošības līmeni, jo katru reizi ģenerē (rada) unikālu pieejas vai autorizācijas kodu. Turklāt tas ir aizsargāts ar PIN kodu, ko izdomāsi un ievadīsi kalkulatorā, sākot lietot to pirmo reizi.

Lai pirmajā reizē (vai reizēs) veiktu darījumus (maksājumus) internetbankā, lietojot kodu kalkulatoru, droši var lūgt palīdzību bankas darbiniekiem (arī banku mājaslapās ir pamācības). Pašu kodu kalkulatoru var nēsāt somā vai turēt mājās. Tiesa gan, šī ierīce nav bez maksas: tās cena bankās variē no 3 eiro (ar atlaidi dažādām sociālajām grupām, piemēram, skolēniem, studentiem, invalīdiem u. c.) līdz vidēji 20 eiro.

Ja kodu kalkulatoru negribēsi nēsāt līdzi

Tad viedtālruņa īpašnieki var izmantot Smart-ID (to instalē viedtālrunī) – tas ir ļoti ērti, turklāt bez maksas.

Lai sāktu lietot Smart-ID, ir nepieciešams Android vai IOS (iPhone) viedtālrunis, ar ko tālāk var ieiet Google Play vai AppStore, kur jāuzmeklē Smart-ID lietotne. Pēc tās lejupielādēšanās tajā jāautorizējas kā konkrētās (savas) bankas lietotājam. Turpmāk, veicot kādu darījumu internetbankā, tālrunī atvērsies kodu lapa, kur būs jāievada tevis iepriekš izdomātais un apstiprinātais PIN1 vai PIN2.