foto: LETA
Policijas šefs Ķuzis spiests taisnoties, kāpēc Bunkus slepkavība joprojām nav atklāta
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.
2018. gada 25. oktobris, 14:57

Policijas šefs Ķuzis spiests taisnoties, kāpēc Bunkus slepkavība joprojām nav atklāta

Jauns.lv

Atbildot uz nošautā advokāta Mārtiņa Bunkus ģimenes paziņojumu, ka tuvinieki ir vīlušies Valsts policijas darbā un to vērtē kā ļoti vāju, policijas vadība izplatījusi savu paziņojumu par to, kā notiek darbs pie pasūtījuma slepkavības atklāšanas.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis: “Man nav nekādu šaubu, ka izmeklēšana virzās uz priekšu un jau šobrīd tajā paveiktais ir vainagojies ar konkrētiem pavedieniem un izmeklēšana aktīvi turpinās. Izmeklēšanas kopainu zina tikai izmeklētāji un, atbilstoši konkrētās izmeklēšanas taktikai, viņi veic izmeklēšanu. Un tie ir ļoti pieredzējuši un profesionāli izmeklētāji.  Protams, ir saprotama gan mediju, gan tuvinieku, gan sabiedrības interese par izmeklēšanas virzību un tajā iegūtajiem faktiem, tomēr mūsu mērķis ir atklāt noziegumu. Tas nav iespējams, ja katrs izmeklēšanas solis tiks apspriests publiski.”

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas izmeklētājā kriminālprocesā līdz šim nopratināti vairāk nekā 100 liecinieki, kā arī papildus aptaujātas vairāk nekā 200 personas saistībā ar visām kriminālprocesā izvirzītajām versijām. Ir veiktas vairākas kratīšanas, notikuma vietu apskates (tostarp piesaistot kinologus un ekspertus) un izmeklēšanas gaitā iegūto priekšmetu un dokumentu analīze. Tāpat ir iegūts ļoti liels video ierakstu apjoms (aptuveni 36 TB) tostarp no vairāk nekā 50 iestāžu videokameru ierakstiem, kuri tiek rūpīgi pārbaudīti un analizēti, papildus pieprasīta liela apjoma informācija no elektronisko sakaru operatoriem. Izmeklēšanā nozīmētas 16 nepieciešamās ekspertīzes un tiek skaidroti ar noziegumu saistītie fakti un iespējamās vainīgās personas. Tāpat, kriminālprocesa izmeklēšanas laikā Valsts policija vērsusies pie septiņu valstu tiesībsargājošām iestādēm ar ļoti konkrētiem izmeklēšanu interesējošiem jautājumiem, saistībā ar M.Bunkus slepkavību saistītiem faktiem un personām.

“Nav saprotams uz policiju patlaban vērsto pārmetumu mērķis, vēl jo vairāk, kad izmeklēšana ir pavirzījusies uz priekšu. Tas netieši liek uzdot jautājumu par šīs rīcības motīviem un patieso nodomu. Iespējams, izmeklēšanā panāktais progress rada pretreakcijas, kas izpaužas, kā mēģinājumi publiski diskreditēt izmeklēšanu, apšaubīt tās gaitu, nezinot kopainu. Negribētu domāt, ka ar lietu saistītie cilvēki līdz šim nav bijuši atklāti un snieguši pilnīgu un patiesu informāciju uz izmeklētāju uzdotajiem jautājumiem,” norāda Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Valsts policija uzsver, ka nav iespējama publiska kriminālprocesa izmeklēšana, tāpēc pastāv arī izmeklēšanas noslēpums, kas policijai ļauj īstenot izmeklēšanas taktiku un metodiku, kuras mērķis ir atklāt un aizturēt vainīgās personas un panākt tiesisko noregulējumu, kas noslēdzas ar vainīgo personu notiesājošiem spriedumiem. Un tieši tāpēc šajā izmeklēšanas stadijā, par to, ko ir izdarījusi, dara vai plāno veikt policija, publiski nav apspriežams. Tiklīdz šajā lietā būs publiski sniedzama informācija, Valsts policija informēs, portālam Jauns.lv skaidroja policijā.

Jau vēstījām, ka maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus brālis Kristaps Bunkus, pārstāvot ģimeni šodien preses konferencē informēja par nodibinājuma “Justice for Mārtiņš Bunkus” (“Par taisnību Mārtiņa Bunka lietā”). Tā galvenais mērķis būs palīdzēt Valsts policijai izmeklēt konkrēto lietu.

“Nodibinājuma galvenie mērķi būs stiprināt sabiedrības uzticību tiesībsargājošo institūciju darbam, veicināt sabiedrības, indivīda un tiesībsargājošo institūciju komunikāciju, kā arī atbalstīt un iniciēt starptautisku ārvalstu ekspertu piesaisti Latvijas tiesībsargājošo institūciju darbā,” presei atklāja Kristaps Bunkus. Pirms paziņošanas par nodibinājuma izveidi nogalinātā maksātnespējas administratora brālis kritizēja VP līdzšinējo darbu, norādot uz, viņaprāt, trūkumiem izmeklēšanas gaitā un VP komunikāciju saistībā ar šo noziegumu.

Kristaps Bunkus arī apgalvoja, ka policija nespēj pietiekami operatīvi izskatīt visu savākto informāciju, kuras apjoms digitālā formātā esot ap 36 terabaitiem. Līdzšinējo sadarbību ar likumsargiem viņš novērtēja kā “ļoti vāju”. Palīdzības meklēšana un ekspertu piesaiste ievāktās, arhivētās informācijas analīzei būšot viens no galvenajiem izsludinātā nodibinājuma uzdevumiem.

Uz jautājumu, kas tiks darīts, ja VP atteiksies sadarboties, Bunkus pauda cerību, ka tā nenotiks. Kristaps Bunkus arī informēja, ka nodibinājums pagaidām neplāno piesaistīt finanses no malas.

Papildus paziņojumam par nodibinājuma izveidi Kristaps Bunkus arī atklāja, ka, lai arī viņam nav zināms, vai Mārtiņam pirms savas nāves bijušas aizdomas par to, ka viņa dzīvībai draug briesmas. 2016. gadā viņš bija vērsies VP saistībā ar viņam izteiktiem draudiem ar ieroci turpat netālu no slepkavības vietas, Aizsaules ielas apkārtnē.

Nogalinātā Mārtiņa Bunkus brālis Kristaps informē par jaunumiem saistībā ar izmeklēšanu

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus brālis Kristaps Bunkus, pārstāvot ģimeni šodien, pulksten 13.00 preses konferencē informēja par nodibinājuma “Justice for Mārtiņš ...

gallery icon