Skaudra patiesība par Latvijā tik populāro nabagu ēdienu - roltoniem
Reiz lielveikalā noklausījos sarunu sev aiz muguras: māte bērniem teica: "Vakariņās šodien būs zupa!" Un uz letes nobira sešas paciņas ar vislētākajām nūdelēm, tautā sauktām par "roltoniem". Jā, viena paciņa maksā maz - dažus centus. Taču par 6 paciņu centiem bērniem būtu varējis tapt buljons no burkāna, kartupeļa, kāda zaļumiņa - dārzeņiem, kas reāli veicina veselīgumu no ēdienreizes. Šoreiz par to, ko īsti sevī slēpj tik populārie "roltoni".
Ātri pagatavojamās nūdeles visbiežāk izvēlas divu iemeslu dēļ: nav naudas vai nav laika. Tās, kā zināms, ir tipisks studentu ēdiens, bet tās nesmādē arī strādnieki, kuriem žigli kaut kas jāapēd darba laikā. Tāpat zināms, ka "roltonus" ēd nabadzības dēļ - kad vienkārši nav naudas nekam labākam.
Roltoni - tas nu jau ir sugas vārds, līdzīgi kā termins 'pamperi' apzīmē visu firmu autiņbiksītes, lai gan pēc būtības pieder tikai "Pampers" zīmolam. Ar vārdu 'roltoni' saprotam jebkuras ātri pagatavojamās nūdeles - vai tās maksā 20 centus paciņā, vai 1,50 eiro par iepakojumu. To formula lielākoties ir viena: izkaltēti makaroni plus viena vai vairākas paciņas ar garšvielām, kas jāsamaisa kopā ar karstu ūdeni un - maltīte gatava! Taču kāda tā ir?
Tauki nebūt neslēpjas mazajās garšvielu paciņās
Uztura speciāliste Ilva Lazda teic, ka ir maldīgi domāt par tīrām nūdelēm kā veselīgām, ja atsakās no iepakojumam pievienotajām garšvielām. Viņa LTV raidījumam "4.studija" skaidro: "Daudziem cilvēkiem šķiet, ka, ēdot nūdeles atsevišķi no iekļautajām piedevām, tie nenodara nekādu kaitējumu. Šeit ir būtiski saprast - ja paskatāmies uz marķējumu - tauku daudzumu produktā. Uz 100 gramiem produkta te ir 20 gramu tauku! Tas ir vairāk nekā frī kartupeļos. Šajā vienā garšvielu paciņā ir tieši viens grams tauku, tātad pārējais ir nūdelēs," spriež uztura speciāliste, atspēkojot mītu, ka lielākais roltonu ļaunums slēpjas garšvielu paciņās. Nē, tas ir pašās nūdelēs.
Makrobiologs Lācītis: tā var arī palikt bez bērniem
Ārsts Roberts Lācītis ir tiešs: šis nav ēdiens, ko ēst ikdienā! "Ļoti spēcīgi ceļas cukura līmenis organismā, tātad insulīns metas ārā no aizkuņģa dziedzera. Ja insulīna ir ļoti daudz, zūd testosterons - tas nozīmē, ka šis produkts atspēlēsies uz vīriešiem un viņu sēklas kvalitāti. Tas spēlē uz reproduktīvo sistēmu," skaidro Lācītis, norādot, ka sevišķi skarbi roltonu ēšana "sit" pa jauniešiem pubertātes vecumā un studentiem, kuri vēl tikai būs tēvi. "Tad ir vakars... Tur var iztikt arī bez bērniem," skarbs ir makrobiologs.
Roltoni rada atkarību
Lācītis norāda, ka uz roltonu paciņām ar sīksīkiem burtiņiem rakstīts viss, kas tajos ir. Un tur ir arī garšas pastiprinātājs mononātrija glutamāts. Kas tas ir? "Tā ir atkarību radoša viela. Te arī ir izskaidrojums, kāpēc cilvēki, ieēdot to vienreiz un otrreiz, ēdīs arī trešoreiz un septītoreiz," saka speciālists. Turklāt roltonos ir ļoti daudz sāls, kas arī nenāk par labu veselībai.
Labāk parasti makaroni nekā ātrie roltoni
Ātri pagatavojamas nūdeles pašas par sevi ir tauku bumba, arī bez klāt esošajām piedevām. Uztura speciāliste Ilva Lazda norāda, ka Latvijā jau tāpat cilvēki ēdot pārsniedz tauku normu, esot neprātīgi ēst lēto produktu, kuram ir alternatīvas - tie paši ierastie makaroni vai labākā gadījumā pilngraudu makaroni. "Tie nesaturēs TIK lielu tauku daudzumu, ja vien paši tos nepievienosim," saka Lazda. Vairāk par ātri pagatavojamo nūdeļu dabu skaties LTV "4.studija" sižetā: