Uzlabos likumprojektu, kas paredz TV pakalpojumu pamatpakās nodrošināt 90% saturu ES dalībvalstu valodās
foto: Shutterstock
TV satura izplatītājiem pamatpakalpojumā (pamatpakā) ir jānodrošina vismaz 90% satura kādā no ES dalībvalstu valodām.
Sabiedrība
2018. gada 15. maijā, 13:32

Uzlabos likumprojektu, kas paredz TV pakalpojumu pamatpakās nodrošināt 90% saturu ES dalībvalstu valodās

LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas darba grupa uzlabos parlamentā iesniegtos grozījumus, kas paredz noteikt, ka televīzijas pakalpojumu pamatpakās vismaz 90% satura ir jānodrošina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valodās.

Uzlabos likumprojektu, kas paredz TV pakalpojumu p...

Darba grupā plānots izstrādāt alternatīvu likumprojektu, par ko varētu aicināt Saeima konceptuāli balsot nākamnedēļ, sacīja Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

Veidojot alternatīvu likumprojektu, plānots saņemt ierosinājumus arī no sabiedriskajām organizācijām, kas paudušas iebildumus par šiem grozījumiem.

Kā ziņots, attiecīgās izmaiņas rosinātas, lai ierobežotu Kremļa propagandu Latvijā.

Ņemot vērā, ka atbildīgās institūcijas neesot izstrādājuši nepieciešamos priekšlikumus, Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere (V) iepriekš norādīja, ka pašlaik "jādzēš ugunsgrēks un risinājumi cīņai ar arvien pieaugošo Kremļa propagandas mašinēriju steidzami jāizstrādā Saeimai".

Politiķe norādīja, ka priekšlikums paredz noteikt, ka TV satura izplatītājiem pamatpakalpojumā (pamatpakā) ir jānodrošina vismaz 90% satura kādā no ES dalībvalstu valodām. Tāpat rosināts kanālu secības regulējums, paredzot, ka ne ES valodās raidošiem kanāliem ir jābūt sarindotiem kā pēdējiem.

Jau vēstīts, ka iebildumus pret šīm izmaiņām paudusi iebildumus paudusi Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija un Elektronisko sakaru komersantu asociācija. Abas organizācijas uzskata, ka grozījumi radīs šķēršļus tādām televīzijas programmām kā "All Media Baltic" televīzijas kanālam krievu valodā "3+" un Prāgā bāzētajam telekanālam krievu valodā "Nastojaščeje Vremja" jeb "CurrentTime" izplatīšanai, kas ir pretsvars Krievijas propagandas kanāliem. Ņemot vērā, ka jebkura programma, kas sākotnēji nav veidota ES oficiālā valodā, būs jālīdzsvaro ar vismaz deviņām programmām ES oficiālās valodās, televīzijas abonentiem būtiski pieaugs pakalpojuma abonēšanas maksa.

Nozares asociāciju pārstāvji pauda viedokli, ka rezultātā televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzēju jeb operatora pamatpakās krievu valodā paliks vispieprasītākās programmas kā "Pirmais Baltijas Kanāls", "NTV Mir" vai "RTR Rossija", savukārt citu izklaidējošo vai izglītojošo programmu nebūs un Latvijas krievvalodīgajiem skatītajiem nebūšot citas izvēles kā skatīties tikai šīs programmas.