Pilni gaiteņi un apjukums – cilvēki stāv garās rindās Gaiļezerā. FOTO
Prognozējot lielo cilvēku pieplūdumu, slimnīcas reģistratūra šodien strādā jau no pulksten 6.00 rītā.
Sabiedrība
2016. gada 22. marts, 06:11

Pilni gaiteņi un apjukums – cilvēki stāv garās rindās Gaiļezerā. FOTO

Jauns.lv

Pirmdien, 21. martā, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca atvēra pierakstu uz valsts apmaksātiem diagnostiskās radioloģijas izmeklējumiem. Slimnīca mierina, ka vietas pietiks visiem un process esot salīdzinoši ātrs, taču realitātē gan viss izskatās citādi – cilvēki stundām stāv rindās, bloķējot gaiteņus, traucējot pārvietoties ārstiem un pacientiem.

Lielākā rinda izveidojusies pie pašas slimnīcas ieejas. Stāv kā veci, tā arī jauni ļaudis un, kā noskaidrojas, pirmie cilvēki ieradušies jau pulksten 6.00 no rīta. „Tas nav īsti normāli. Es sūtīju e-pastus, taču atbildi joprojām neesmu saņēmis, tāpēc arī esmu ieradies šeit personīgi,” stāsta kāds pavecāks kungs, kurš rindā stāv jau stundu, kopš 7:30.

Uz pierakstu stāv jau piekto gadu

Vīrietis atklāj, ka uz izmeklējumiem par valsts kvotām nāk pieteikties jau piekto gadu: „Pagājušajā reizē es nemaz nesagaidīju savu kārtu, kaut ko nokavēju un gāju mājās. Cik atceros, iepriekšējos gados jau tik traki nebija, varēja gandrīz uzreiz tikt cauri. Šodien stāvu, jo man, iespējams, vajag taisīt operāciju. Ķirurgs nosūtīja, lai mani izmeklē.” Lai pierakstītos nepieciešams nosūtījums no ārsta un personu apliecinoši dokumenti.

„Zvanīju 16 reizes un nesazvanīju!”

Kāda kundze vārdā Vilma šeit ieradusies no Cēsīm. Viņai nepieciešams tikt uz konsultāciju pie mikroķirurga. „Esmu šeit no pulksten 8.00. Sākumā stāvēju rindā otrajā stāvā, taču beigās man pateica, ka šeit tādu konsultāciju nedod. Tagad stāvu šeit un ceru, ka pie šī lodziņa dabūšu. Man šis nosūtījums ir jau kopš novembra un neesmu varējusi nevienu šeit sazvanīt. Man bija rekords – zvanīju 16 reizes no Cēsīm un nevienu nesazvanīju. Pagājušajā sestdienā biju uz bērēm Rīgā, un tad nu šodien mani mazdēls atveda,” nelielā apjukumā stāsta kundze. Viņai runājot, sarosās arī apkārtējie, kuri viņas sašutumam piekrītoši māj ar galvu.

Daļa cilvēku apjukuši

Redzams, ka cilvēki, drūzmējoties gaiteņos, apgrūtina arī mediķu darbu – ārstiem, stumjot gultas ar pacientiem, nākas lavierēt un lauzties cauri cilvēku rindām un grupām. „Esmu šeit tikai dažas minūtes, taču saprotu, ka man droši vien būs ilgi jāstāv. Sākumā stāvēju nepareizā rindā un, manuprāt, šeit ir diezgan daudz tādu, kuri īsti nesaprot, kur viņiem jābūt,” stāsta jauna sieviete vārdā Tatjana. Viņa šādā rindā stāv pirmo reizi un apgalvo, ka nezina, vai sagaidīs savu kārtu. „Labi vismaz, ka garām iet ārsti, speciālisti, kuriem var pajautāt, kur būtu jāiet,” saka Tatjana.

Slimnīca aicina cilvēkus nedrūzmēties jau pirmajā dienā

Skaidrību par aizpildītajiem gaiteņiem un cilvēku drūzmēšanos vieš Rīgas Austrumu klīniskās universitātes sabiedrisko attiecību speciāliste Ingūna Potetinova. Viņa atklāj, ka cilvēki, diemžēl bieži vien ignorē pārējās slimnīcas piedāvātās pierakstīšanās iespējas un brauc stāvēt rindā no visas Latvijas:

„Ļoti bieži cilvēki speciāli ierodas šeit personīgi, lai pierakstītos klātienē – tas viņiem liekas drošāks variants. Tā tas bijis vienmēr un domāju, ka nostrādā visai cilvēcisks un saprotams satraukums – visi drūzmējas un cenšas paspēt, jo bažījas, ka vietu varētu nepietikt. Vēlos gan teikt, ka veselības ministrs ir operatīvi noreaģējis un, vienojoties ar Nacionālo veselības dienestu, panācis mūsu slimnīcai lielāku kvotu apjomu.”

Gada kvotu apjoms uz magnētisku rezonansi bija 5745 vietas, taču šobrīd palielināts par 30 kvotām. Datortomogrāfijas kvotu skaits bija 29117 un ir palielināts par 680, savukārt mamogrāfijas izmeklējumiem kvotu skaits palielināts par 502 un kopā ir 7255. Papildus kvotas tiks novirzītas galvenokārt izmeklējumiem, kuri nepieciešami onkoloģiskajiem pacientiem.

Pierakstīties var arī pa telefonu un sūtot e-pastu

Slimnīcas pārstāve skaidro, ka pierakstīties uz valsts apmaksātajiem izmeklējumiem iespējams arī no mājām, pa telefonu, vai rakstot e-pastu: „Aicinām gan saprast, ka lielā pieprasījuma dēļ elektronisko pieteikumu apstiprināšana var prasīt ilgāku laiku. Pagājušajā reizē, pirmajā dienā slimnīca saņēma 2000 elektronisko pieteikumu un to apstrāde prasa laiku.” Slimnīca informē, ka līdzīga situācija ir arī ar zvaniem – ikdienā gaidīšanas laiks esot aptuveni divas līdz trīs minūtes, taču aizņemtajos datumos, kad izziņo pierakstu atvēršanu, var nākties gaidīt arī pusstundu. „1. februārī, kad tika atvērts pieraksts uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem, radās problēmas ar telefonsakaru sistēmā un kādu laiku, diemžēl nebija iespējams pierakstīties pa telefonu – noslogojums šajās dienās ir patiesi liels, tāpēc aicinām būt saprotošiem,” teic slimnīcas pārstāve.

Šodiena neesot arī vienīgā diena, kad iespējams pierakstīties – slimnīca skaidro, ka pieraksts būs atvērts līdz pat gada beigām.


Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica