foto: ekrānuzņēmums no video
Kāda jēga šķirot atkritumus, ja to izvedējs visu saber vienā "katlā"? Rīdzinieces video raisa sašutumu cilvēkos
Sabiedrība
2018. gada 18. aprīlis, 22:08

Kāda jēga šķirot atkritumus, ja to izvedējs visu saber vienā "katlā"? Rīdzinieces video raisa sašutumu cilvēkos

Jauns.lv

Izrādās atkritumu mašīnās mēdz kopā pārvadāt gružus, ko iedzīvotāji iepriekš jau sašķirojuši. Kāda rīdziniece Santa sociālajā tīklā “Facebook” dalījusies ar video, kurā redzams, kā rūpīgi sašķirotie atkritumi nonāk vienā “katlā” - atkritumu izvešanas mašīnā. 

Ar video “Facebook” dalījušies jau vairāk nekā četri tūkstoši cilvēku, paužot sašutumu – kāda jēga vispār šķirot? Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija LTV raidījumam “Panorāma” norāda, ka noteiktus atkritumu veidus kopā jaukt ir atļauts. 

“Bērniem vienmēr piekodinu, ka atkritumi ir jāšķiro un katrs jāmet attiecīgajā konteinerā, bet tad es paveros pa logu un redzu, ka mans rūpīgais darbs izrādās nevienam nevajadzīgs,” stāsta Santa. 

Tikmēr atkritumu apsaimniekošanas kompānijā “Clean R” skaidro, ka video redzams, ka kopā saliek sašķiroto kartonu, PET pudeles un plastmasas plēves – tās mest kopā esot normāli. “Abi materiāli pēc tam nonāk mūsu uzņēmuma šķirošas līnijā un atsevišķi tiek sašķiroti ar rokām,” skaidro uzņēmuma izpilddirektors Valērijs Stankevičs. . 

Iemesls tam esot kaimiņi, kas savus atkritumus šķiro mazāk apzinīgi. Kā liecinot pieredze, iedzīvotāji visbiežāk atkritumus sašķirojot nepareizi, tāpēc tos nākas šķirot vēlreiz manuāli. Tas ļāvis uzņēmuma “Clean R” secināt, ka iedzīvotāji pie atkritumu šķirošanas vēl nav pieraduši.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda, ka kopā vākt plastmasu un kartonu nav nepareizi. Ministrijā norāda, ka atkritumu apsaimniekotājiem skaidri jāinformē iedzīvotāji, kuros konteineros var mest noteikta veida atkritumus.