foto: LETA
Parādās aizdomīgas nianses veidā, kā Māra Martinsona bērni tikuši pie grezna nama Vecrīgā
Bēdīgi slavenais biznesmenis Māris Martinsons.
Sabiedrība
2018. gada 5. aprīlis, 06:33

Parādās aizdomīgas nianses veidā, kā Māra Martinsona bērni tikuši pie grezna nama Vecrīgā

Jauns.lv

Mediji plaši atspoguļojuši, ka Martinsonu ģimenes galva – politiķiem pietuvinātais uzņēmējs Māris Martinsons 2018. gada februārī pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iniciatīvas tika aizturēts uz laiku līdz 48 stundām. Vienlaikus KNAB veica virkni kratīšanu, tika aizturēts arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. KNAB apstiprināja, ka abas personas tiek turētas aizdomās par iespējamiem likumpārkāpumiem korupcijas jomā lielā apmērā.

Zināms, ka  Māra Martinsona sieva Marika Martinsone jau kopš 2001. gada strādā par ierēdni Tieslietu ministrijā un šobrīd pilda Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departamenta direktores vietnieces pienākumus. Savukārt Martinsonu ģimenes bērni Mārcis un Mona juridiski reģistrēti kā ģimenes impērijas īpašnieki.

Pēc KNAB šī gada februāra aktivitātēm atklājām, ka 2016. gada oktobrī ar Martinsonu bērniem pastarpināti piederošo kompāniju starpniecību Martinsoni savu impēriju  papildinājuši ar greznu četrstāvu ēku pašā Vecrīgas sirdī. 

Portāla Jauns.lv  rīcībā esošā informācija liecina, ka Martinsonu bērniem pastarpināti piederošā kompānija SIA “NM3” attiecīgo īpašumu Vecrīgā iegādājusies divās daļās. Proti, SIA “NM3” pirmo ēkas pirkuma līgumu noslēdza 2016. gada 13. oktobrī, teorētiski iegādājoties 20% no ēkas, un jau nākamajā dienā – 2016. gada 14. oktobrī - notikusi atlikušo 80% ēkas iegāde. Abus pirkuma līgumus vētījusi viena un tā pati Zemesgrāmatu tiesnese. Rezultātā nokārtotas īpašumtiesības uz Vecrīgas īpašumu, to pārreģistrējot vienā un tajā pašā dienā, proti, 2016. gada 20. oktobrī.  

Atzīstams, ka juridiski divās daļās nekustamo īpašumu pirkšana nav aizliegta, un šādi noformēts darījums pēc likuma ir atļauts. Taču nav noslēpums, ka praksē nekustamā īpašuma iegāde pa daļām parasti tiek izmantota, lai legāli būtu iespējas “apiet” pašvaldības iespējas izmantot pirmpirkuma tiesības un darījumu būtu iespējas iespējami ātri un droši pabeigt, pasargājot pircēja tiesības iegūt īpašumā konkrēto īpašumu. Īpaši populāri praksē tas sastopams, ja īpašuma oficiālā iegādes vērtība ir nosacīti zema.

Tādējādi var secināt, ka greznās četrstāvu ēkas iegāde pa daļām, visticamāk, izmantota, lai, iespējams, izvairītos no pašvaldības pirmpirkuma tiesībām un darījums iespējami ātri tiktu pabeigts, lai īpašumu par pielīgto darījuma summu droši iegūtu pircējs – SIA “NM3”. Interesanti, ka Zemesgrāmatu tiesnese, vienā dienā reģistrējot abus pirkuma līgumus, nav pamanījusi iespējami šķietamu izvairīšanos no pirmpirkuma tiesību izlietošanas.

Vēl dažas interesantas nianses

“Trasta Komercbanka” 2016. gada otrajā pusē ir pārdevusi prasījuma tiesības pret Vilni Vītoliņu, kurš neformāli tiek uzskatīts par pietuvinātu personu bankas bijušajai vadībai un īpašniekiem. Prasījuma pirkšanā pret Vītoliņu piedalījās Māra Martinsona bērnu kontrolē esoša kompānija -  SIA “MN Invest”. Tādējādi tā arī veiksmīgi ieguva prasījumu pret “Trasta Komercbankas” īpašniekiem pietuvināto personu Vilni Vītoliņu. 

Vītoliņš sava parāda nodrošināšanai bija ieķīlājis četru stāvu ēku pašā Vecrīgas sirdī. Ēka juridiski piederēja viņa brāļa firmai. Jau aptuveni mēnesi pēc parāda nopirkšanas ieķīlātajai ēkai mainījās īpašnieks. Viļņa Vītoliņa brālis it kā labprātīgi pārdevis ieķīlāto īpašumu SIA “MN Invest” meitas kompānijai SIA “NM3”. 

Interesanti, ka SIA “NM3” dibināta tikai pēc parāda nopirkšanas un tieši nepilnu nedēļu pirms nopirka minēto četrstāvu namu Vecrīgā. 

Vēlāk vēl cita ar Martinsonu ģimeni saistīta kompānija - SIA “NM2” - jauniegūto īpašumu ir apgrūtinājusi ar hipotēku 1,35 miljonu eiro apmērā. Raugoties uz darījumu kopumā, ir nojaušams, ka tas bijis zināmā mērā ļoti izdevīgs Mārim Martinsonam un viņa ģimenei, proti, Martinsoni papildinājuši savu impēriju ar greznu namu Vecrīgā. Iespējams, darījums bija izdevīgs arī Vilnim Vītoliņam: visticamāk, ka viņam izdevās paglābt kādus citus, iespējams, ārvalstīs esošos īpašumus. Savukārt bankas kreditoriem šis darījums varētu būt mazāk izdevīgs vai pat pavisam neizdevīgs.

Martinsonu pāris, savrupnams Jūrmalā un autoparks

gallery icon
24