foto: LETA
Blodons iezīmē drūmu ainu, ko radīs alkohola cenu kāpums
Māris Blodons.
Sabiedrība
2018. gada 5. marts, 12:30

Blodons iezīmē drūmu ainu, ko radīs alkohola cenu kāpums

Jauns.lv

"Skatāmies, kas notika Amerikā. Kad toreiz bija sausais likums – kas uzplauka? Vēl tagad viņi netiek ar narkotikām galā! Tajā brīdī, kad alkohols kaut cik līdzināsies jēdzīgām narkotisko vielu cenām, jūs varat iedomāties, kas notiks ar šo vielu pieplūdumu? Mīļie cilvēki, ar to rēķinieties!" žurnālists, Latvijas Motoklubu asociācijas sekretārs Arnis Blodons pauda RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot akcīzes nodokļa likmes celšanu alkoholiskajiem dzērieniem.

Blodons norādīja, ka mums jābūt gataviem izmaiņām, kas akcīzes nodokļa celšanas dēļ notiks tirgū. "Tirgus nepieļaus nekādas emocionālas lietas, tas būs bezkaislīgs. Tikko cipari un pieprasījums sakritīs par labu vienam vai otram, mēs izbaudīsim tos augļus – vai tā būtu kontrabanda vai kaut kādas smagākas vielas," viņš ir pārliecināts. 

Blodons brīdināja, ka nedrīkst pieļaut situāciju, ka lietas, kas nopietni grauj cilvēka veselību, kļūst arvien populārākas. 

Blodons kā piemēru šāda veida izmaiņām minēja laiku, kad krasi mainījās alus un degvīna cenu attiecība. Viņš norādīja, ka, cenu starpībai samazinoties, cilvēki labprātāk izvēlējās pirkt "smago" alkoholu, lai arī tas ir veselībai kaitīgāks. 

"Laikā, kad viens polšs bija kaste alus - ko cilvēki dzēra? Tādā mazā rajonā kā Mežciems mazs kiosks tirgoja 200 kastes alus nedēļā. Tas nozīmē, ka tad cilvēki vairāk orientējās pastiept to prieku garāku, sēdēt pie kastes mazāk kaitīga alkohola," skaidroja Blodons. 

"Tajā brīdī, kad šņabis maksāja tikpat, cik 5 pudeles alus, šī alus attiecība nokritās līdz 5 kastēm. Tikko kā smagais alkohols palika gandrīz ekvivalents pāris pudelēm alus, protams, ka labāk tad nopērk smago un tad kārtīgi…"