foto: Edijs Pālens/LETA
Kairišs Nacionālajā teātrī iestudē Oskara Vailda izrādi "Salome"
Režisors Viesturs Kairišs.
Kultūra
2018. gada 4. janvāris, 17:50

Kairišs Nacionālajā teātrī iestudē Oskara Vailda izrādi "Salome"

LETA

Nacionālajā teātrī 1.februārī pirmizrādi piedzīvos Oskara Vailda izrāde "Salome" Viestura Kairiša režijā, informēja teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Pēc teātra pārstāves stāstītā, izrāde ir Kairiš iecerētās pasaules līmeņa literāra teksta un mūzikas simbiozes triloģijas noslēdzošā daļa, kas top sadarbībā ar māksliniekiem Reini un Kristu Dzudzilo. Ja Raiņa "Ugunī un naktī" skanēja Rihards Vāgners, bet Henrika Ibsena "Pērā Gintā" - Edvards Grīgs, tad "Salomē" būs klausāma Riharda Štrausa mūzika.

Iestudējuma titullomā iejutīsies Agnese Cīrule, Jāni Kristītāju atveidos Gundars Grasbergs, Valdnieku Hērodu tēlos Arturs Krūzkops, savukārt valdnieci Hērodija un Salomes māti - Lolita Cauka. Pārējās lomās būs redzami aktieri Jānis Āmanis, Romāns Bargais, Uldis Siliņš, Jēkabs Reinis, Andrejs Filipovs, Rūdolfs Gediņš, Jānis Putniņš, Ģirts Dancītis, Modris Opelts, Aldis Liepiņš un Ģirts Bisenieks.

"Mīlestība ir galvenā tēma, kas izskan Marka un Mateja evaņģeliju stāstā par Salomi. Mīlestība, kas sakāpināta līdz neprātam. Mīlestība, kas noved līdz nāvei. Mīlestība, kas liek upurēt sevi. Bet vienlaikus Salome nav mīts, Salome ir reāla vēsturiska persona, ķēniņa Hēroda sievas Hērodejas meita no pirmās laulības, kas dzimusi mūsu ēras 14. gadā. Kad Hērods apsola daiļajai Salomei izpildīt jebkuru viņas vēlēšanos, ja vien viņa piekritīs dejot viņa dzimšanas dienas svinībās, Salome pieprasa Jāņa Kristītāja galvu," topošo iestudējumu aprakstīja Rimšēviča.

Izrādes scenogrāfs ir Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo. Gaismu mākslinieks ir Oskars Pauliņš, bet horeogrāfe - Elīna Lutce. Darba tapšanā iesaistījusies arī runas konsultante Aina Matīsa, savukārt muzikālo noformējumu gatavojusi Aleksandra Vaicahovska.