foto: Publicitātes
Izputējušā "Liepājas metalurga" akcionārs Zaharjins bauda dzīvi
Bijušais "Liepājas metalurga" akcionārs Zaharjins bauda dzīvi.
Sabiedrība
2017. gada 11. decembris, 06:30

Izputējušā "Liepājas metalurga" akcionārs Zaharjins bauda dzīvi

Kas Jauns Avīze

Liepājas mūziķi, mākslinieki, sportisti, biznesa elites pārstāvji nesen pulcējās Liepājas restorānā "Klondaika", lai vērtētu jauno Tex-Mex ēdienkarti. Īpaši aicināto viesu vidū bija izputējušā "Liepājas metalurga" bijušais līdzīpašnieks Sergejs Zaharjins ar kundzi Jeļenu.

Pie galda sēdās arī Liepājas futbola kluba prezidents Māris Verpakovskis ar kundzi, basketbolista Kristapa Porziņģa vecāki un treneris Edvīns Sprūde ar kundzi, mūziķi Ainars Virga un Igo, Saeimas deputāts, mūziķis Valdis Skujiņš ar ģimeni, Liepājas vicemērs Ģirts Kronbergs, Grobiņas mērs Aivars Priedols un citi. Pie sava galdiņa Zaharjinu pāri aicināja zivju pārstrādes uzņēmuma "Kolumbija Ltd." līdzīpašnieks Igors Krupņiks.

Vienos godos ar prokuroru

Prominences baudīja un vērtēja jaunās ēdienkartes vakariņas piecās kārtās, gatavotas šefpavāra Daiņa Vītola virsvadībā – asos halapenjo poperus ar pašmāju gvakamoli un izsmalcināto brieža filejas tartaru, lielisko acteku tomātu zupu, vistas un liellopu gaļas ēdienus un vēl desertā siera kūku.

Interesanti, ka viesu vidū bija arī Liepājas prokuratūras virsprokurors Atis Dzērvēns ar sievu. 2014. gadā, kad sākās problēmas "Liepājas metalurgā", viņš noraidīja Valsts policijas sūdzību par prokurora Ulda Kursinska lēmumu uzņēmuma akcionāru lietā. Proti, Kursinskis atcēla aizdomās turamā statusu akcionāriem Sergejam Zaharjinam un Iļjam Segalam.

foto: Publicitātes
“Viss ir garšīgs,” Liepājas restorānā sastaptais Sergejs Zaharjins (vidū) ne par ko citu runāt negrib. Viņš arī uzslavē sievas Jeļenas (attēlā pa kreisi) prasmi gatavot.

Runā tikai par gastronomiju

Māris Verpakovskis ar sievu īpaši slavēja aso uzkodu – poperus, Igo izcēla brieža tartaru, bet Sergejs Zaharjins atzina, ka “viss ir garšīgs”, un piebilda, ka ļoti svarīgs nosacījums ir, lai ēdiens skaisti izskatītos.

Vaicāts, vai arī pats gatavo, Zaharjins, zibinādams briļļu zelta rāmjus, norādīja uz blakus sēdošo kundzi: “Tikai viņa.” Garšojot pilnīgi viss, ko sieva gatavo. Bijušais "Metalurga" līdzīpašnieks kategoriski norobežojas no jebkādiem citiem jautājumiem, kas nebija saistīti ar ēdienu. “Liels paldies...” un uz krūtīm sakrustotas rokas bija vienīgā atbilde uz jautājumu: “Ar ko pašlaik nodarbojaties?”

Turīgs pensionārs

Zināms gan, ka Zaharjins attīsta kādu ekskluzīvu dzīvokļu projektu Liepājā, Dzintara ielā, netālu no viņa villas, kas arī atrodas šajā ielā. Pagaidām gan par projektu liecina tikai plakāts pie mājas. Zaharjins ir arī pensionārs ar apmēram 3000 eiro pensiju mēnesī. Kaut arī Zaharjins solījis intervijas, līdz šim viņš veiksmīgi izvairījies no liekas publicitātes. Kāda krievu medija žurnāliste "Kas Jauns Avīzei" atzina, ka uz solīto interviju gaidot jau trīs gadus.

Kriminālprocess izbeigts

2013. gada pavasarī, nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" pārtrauca ražošanu. Vēlāk uzņēmumu pasludināja par maksātnespējīgu un 2014. gadā pārdeva Ukrainas investoriem, kas to pārdēvēja par KVV Liepājas metalurgs un atsāka darbību 2015. gadā. Tomēr neveiksmes turpinājās, un pērn septembrī Liepājas tiesa atzina uzņēmumu par maksātnespējīgu.

2016. gada nogalē Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde izbeidza kriminālprocesu pret bijušajām Liepājas metalurga amatpersonām. Policija tomēr neguva pierādījumus, ka viņi būtu pretlikumīgi piesavinājušies līdzekļus vai ļaunprātīgi izmantojuši savas pilnvaras. Zaharjins norādījis, ka vairāk nekā četrus gadus izjutis milzu pazemojumu, jo “pār viņu publiskajā telpā nemitīgi tika tiražēta aizdomu ēna par viņa it kā izdarītajiem noziegumiem”, kas “deva milzīgu triecienu ne tikai viņa reputācijai, bet arī veselībai”.

Viņš bijis spiests no malas noraudzīties kādreizējā “Latvijas industrijas flagmaņa un lepnuma” izsaimniekošanā, kā “metodiski un pakāpeniski tikusi sagrauta uzņēmuma infrastruktūra” un labi apmaksātu darbu zaudēja vairāki tūkstoši cilvēku.

Pieteicies jauns investors

Neoficiāli izskanējis, ka maksātnespējīgo uzņēmumu "KVV Liepājas metalurgs" par 42 miljoniem eiro gatavs pirkt potenciāls investors, samaksājot piecu līdz desmit gadu laikā.
Maksātnespējas administrators Guntars Koris atturas no komentāriem, bet LETA ziņojusi, ka pircējs varētu būt Izraēlas pilsonis, Krievijas izcelsmes miljonārs Igors Šamiss – viens no diviem galvenajiem pretendentiem pirms trim gadiem izputējušā "Liepājas metalurga" mantas pārdošanā. Toreiz izvēle krita par labu Ukrainas "KVV Group", kaut gan Šamiss piedāvāja 120 miljonus eiro – par 13 miljoniem vairāk.

Iespējamais investors vēlas pārbaudīt rūpnīcas elektrotēraudkausēšanas krāsni, šo darbu pabeigt 19. decembrī, pēc tam paziņojot lēmumu – iegādāties vai neiegādāties uzņēmumu. Neveiksmīgas investora piesaistes gadījumā uzņēmumu izpārdos pa daļām, atzinis ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.