foto: LETA
Desmitiem tikko ievēlētu deputātu izvēlas nestrādāt
Tautas ievēlēti deputāti masveidā noliek mandātus, vēsta "Panorāma". Kāpēc tā?
Sabiedrība
2017. gada 2. augusts, 21:36

Desmitiem tikko ievēlētu deputātu izvēlas nestrādāt

Kasjauns.lv

Vairāki desmiti tautas ievēlētu deputātu jau nolikuši mandātu, un tas noticis tikai pāris mēnešu pēc jūnija sākumā notikušajām pašvaldību vēlēšanām.

Nepilnus divus mēnešus pēc pašvaldību vēlēšanām, uzkrītoši daudz pašvaldībās deputāti tūlīt pēc ievēlēšanas jau nolikuši mandātu. Katra deputāta iemesli tā rīkoties, jāvērtē atsevišķi un tie ir dažādi. Taču vairākās situācijās ekspertiem radies iespaids, ka pašvaldību amatpersonas izmantotas reklāmas nolūkam, lai vāktu balsis konkrētam sarakstam. Atbildīgajā ministrijā saka – šāda attieksme ir negodīga pret vēlētājiem.

Pašvaldības, kurās jaunievēlētie deputāti nolikuši mandātu, ir vismaz 20, taču skaitlis varētu būt vēl lielāks, jo nekādas uzskaites un analīzes nav, vēsta "Panorāma".

Kāpēc tā?

Piemēram, Ērgļos ievēlētā deputāte Anita Opincāne ilgstoši strādājusi Jumurdā, un cilvēki lūguši viņu tur palikt. Tāpēc sieviete savu Ērgļu mandātu nolikusi.

Savukārt Jaunbērzes vadītājs Raimonds Sīpols savu izvēli saista ar politiskajām kaislībām Dobeles novada domē. Sēžot deputāta krēslā Dobelē, nevar izdarīt visu to, ko var pagasta pārvaldē Jaunbērzē, viņš teic.

Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošais pētnieks Visvaldis Valtenbergs norāda, ka iemesls mandātu nolikšanai varētu būt gaužām materiālas dabas, proti, iepriekšējie amati ir labāk apmaksāti nekā jauniegūtais statuss.

Vairāk par situāciju ar aizgājušajiem jaunajiem deputātiem skaties LTV "Panorāmas" sagatavotajā sižetā: