foto: Sintija Zandersone/LETA
CVK noraida aicinājumu atcelt Rēzeknes domes vēlēšanu rezultātus
Sieviete piedalās pašvaldību vēlēšanās.
Sabiedrība
2017. gada 12. jūnijs, 20:47

CVK noraida aicinājumu atcelt Rēzeknes domes vēlēšanu rezultātus

LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien izskatīju sūdzību par Rēzeknes domes vēlēšanu rezultātiem un noraidīja aicinājumu atcelt pilsētas domes vēlēšanu rezultātus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

CVK konstatēja, ka sūdzībā minētajiem apgalvojumiem, kas ir vēlēšanu komisijas kompetencē, nav pamatojuma.

Viens no sūdzības iesniedzējiem, Latvijas Reģionu apvienības, "Latvijas attīstībai", politiskās partijas "Alternative" kandidātu saraksta iesniedzējs Vjačeslavs Dubovskis medijiem norādīja, ka plāno šo CVK lēmumu pārsūdzēt tiesā.

CVK šodien arī noraidīja lūgumu pārbaudīt, vai visi vēlēšanu biļeteni Carnikavas novadā tiešām ir derīgi un vai nederīgie biļeteni tiešām ir nederīgi. Attiecīgo aicinājumu bija iesniedzis Latvijas Zaļās partijas pārstāvis.

Kā vienīgo argumentu vēlēšanu rezultātu pārskaitīšanai Carnikavas novadā LZP pārstāvis Roberts Raimo sūdzībā bija minējis apstākli, ka "Latvijas Zaļajai partijai līdz pārstāvībai Carnikavas novada domē pietrūkst tikai 23 balsu". CVK ieskatā apstāklis, ka kādam sarakstam līdz iekļūšanai domē pietrūkst neliels balsu skaits, nav pietiekams arguments balsu pārskaitīšanai, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Ņemot vērā, ka Latvijā vēlēšanās izmanto proporcionālo vēlēšanu sistēmu, šādi gadījumi nav nekas ārkārtējs, un pašvaldību vēlēšanās ir daudz pašvaldību, kur kādiem sarakstiem līdz pārstāvniecībai domē pietrūkst daži desmiti balsu, norāda CVK.

CVK šodien ir saņēmusi vēl vienu sūdzību par Olaines novada domes vēlēšanu rezultātu atcelšanu, kuras izskatīšana notiks ceturtdien, 15.jūnijā plkst.10. Aicinājums atcelt vēlēšanas Olaines novadā tiek pamatots ar vērtējumu, ka tās neesot bijušas brīvas. Iesniedzēji norāda, ka Olaines dome un tās struktūrvienības rīkojušās prettiesiski, "kā rezultātā deformēta vairāku simtu, iespējams, pat tūkstošu griba, kuras izpausme tādējādi neatbilda starptautiski nostiprinātiem cilvēktiesību principiem vēlēšanu jomā, ka vēlēšanām jābūt brīvām".

Tāpat tiek norādīts, ka viena no Olaines varas partijām esot izmantojusi administratīvos resursus, nepubliskojot un nepublicējot jaunos un tādējādi sabiedrībai objektīvi mazāk zināmos kandidātu sarakstus oficiālajos informācijas kanālos - laikrakstā, mājaslapā un stendos.

Iesniedzēji vērš uzmanību, ka no septiņiem novada vēlēšanu komisijas locekļiem četri ir domes darbinieki, kas radot šaubas par viņu iespējām objektīvi pieņemt lēmumus. Tāpat tiek norādīts, ka Jāņupes vēlētājiem līdz tuvākajam iecirknim bijuši apmēram 30 kilometri un ka tiešas regulāras sabiedriskā transporta satiksmes ar Olaini un Jaunolaini, kur atradās iecirkņi, nav.

Kā ziņots, sūdzību bija iesnieguši četru Rēzeknes domes deputātu kandidātu sarakstu pārstāvji - "Latvijas Krievu savienības" saraksta iesniedzējs Aleksandrs Kļimovs, "No sirds Latvijai" saraksta iesniedzējs Aivars Stikuts, "Latgales partijas", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, partijas "Vienotība" kandidātu saraksta iesniedzēja Līvija Plavinska un Dubovskis, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Sūdzība tika pamatota ar vairākiem vēlēšanu gaitā, viņuprāt, konstatētiem pārkāpumiem.

Dubovskis iepriekš minēja, ka pašvaldības izdevumā, kas tika izdots par pašvaldības līdzekļiem, Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartašēvičs (S) brīdinājis iedzīvotājus, ja pie varas nāks citi politiskie spēki, tad pilsētā nebūšot bezmaksas sabiedriskā transporta un citu labumu. Neesot bijis arī pārliecības par to, ka vēlēšanu urnas visu laiku bijušas kārtībā un, ka balsošana esot bijusi pilnībā godīga.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Politiķu rīcībā arī esot informācija, ka cilvēkiem vēlēšanās maksāts par balsošanu. Vairumā tie esot bijuši sociāli nelabvēlīgie cilvēki. Cilvēki esot vesti uz balsošanu ar autobusiem un par balsošanu ir maksāta ne tikai nauda, bet piedāvāti arī alkoholiskie dzērieni.

CVK iepriekš kā pamatotu atzina sūdzību par 785.vēlēšanu iecirkņa Ķekavas novadā rezultātiem un izsludināja atkārtotu balsošanu šajā iecirknī 22.jūlijā.

CVK ir izskatījusi un noraidījusi vairākas citas sūdzības, kurās tika lūgts atcelt 38 Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņu rezultātus, Jaunpils novada domes vēlēšanu rezultātus, Olaines novada domes vēlēšanu rezultātus, kā arī veikt vēlēšanu zīmju pārskaitīšanu 153.vēlēšanu iecirknī Rīgā, visos Olaines novada vēlēšanu iecirkņos un 554.vēlēšanu iecirknī Kuldīgas novada Īvandes pagastā.

CVK lēmumus par vēlēšanu rezultātiem trīs darbdienu laikā var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā. Tiesai saņemtās sūdzības jāizskata septiņu dienu laikā, bet tiesas pieņemtais lēmums ir galīgs un vairs nav pārsūdzams.