Gaiļezera morgā esošā apbedīšanas kantora īpašnieces - slimnīcas darbinieces
Apbedīšanas servisa "Riets Plus" telpas Hipokrāta ielā.
2017. gada 2. maijs, 07:42

Gaiļezera morgā esošā apbedīšanas kantora īpašnieces - slimnīcas darbinieces

LETA

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) vairākus gadus iznomā telpas apbedīšanas uzņēmumam "Riets plus", kura īpašnieces ir divas RAKUS Patoloģijas centra darbinieces, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Līgums par telpu nomu starp RAKUS un apbedīšanas pakalpojumu firmu "Riets plus" esot noslēgts 2008.gada 10.decembrī. Līguma summa netiekot atklāta, taču slimnīcas valde norādījusi, ka apbedīšanas pakalpojumu firma apņēmusies ne tikai maksāt nomas maksu par telpām, bet arī veikt telpu kosmētisko remontu un izmantot Patoloģijas centra morga maksas pakalpojumus.

Kā liecina laikraksta novērojumi, apbedīšanas uzņēmums "Riets plus" RAKUS Patoloģijas centrā īrē trīs telpas - flīzētu zāli blakus morgam, kur tiek glabāts zārku krājums, nelielu kabinetu, kuram uz durvīm norādīts SIA nosaukums un aģenta Alekseja Dedoviča mobilā tālruņa numurs, kā arī kabinetu otrajā stāvā, pa kura logu var redzēt, kad pagalmā ierodas aizgājēja tuvinieki, un doties viņus "pārķert".

Atsaucoties uz "Lursoft" datubāzi, laikraksts vēsta, ka jau kopš attiecīgi 2003. un 2008.gada SIA "Riets plus" valdes locekles ir 1947.gadā dzimusī Ludmila Krūmiņa un 1950.gadā dzimusī Olga Gricino, kurām uzņēmumā arī pieder pa 30% kapitāla daļu. Viņas abas ir firmas līdzīpašnieces jau kopš tās dibināšanas 2003.gadā.

Savukārt RAKUS dokumentācija liecinot, ka gan "Riets plus" līdzīpašnieču Krūmiņas un Gricino, gan arī aģenta Dedoviča vārdi atrodami slimnīcas Patoloģijas centra Vispārējās patoloģijas nodaļas darbinieku sarakstā.

RAKUS vadība, lūgta skaidrot radušos situāciju, sākotnēji laikrakstam atbildējusi, ka darbiniekiem ir tiesības slēgt darba līgumus ar vairākiem darba devējiem. "RAKUS rīcībā nav informācijas par to, vai tās darbinieki strādā citās darbavietās," bijis teikts sākotnējā slimnīcas vadības atbildes vēstulē.

Savukārt jau nākamajā dienā laikraksts saņēmis atbildi, ka, lai gan "apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju atrašanās slimnīcas teritorijā šobrīd ir leģitīma saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem", slimnīcas valdes uzdevumā ir sākta pārbaude, lai "noskaidrotu interešu konflikta iespējamību Patoloģijas centra darbinieku vidū".

Kā vēsta laikraksts, RAKUS apgalvo, ka nedzīvojamo telpu iznomāšana tajā notiek "saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem" un ka izsoles kārtībā nomas tiesības ieguvuši veseli trīs apbedīšanas pakalpojumu nozares uzņēmumi - SIA "Riets plus", SIA "Sēras" un SIA "Atvadas".

Tomēr slimnīcas mājaslapā laikraksts nav varējis atrast ziņas par šādām izsolēm. "Patiesībā SIA "Atvadas" īrē telpas ēkā, kas nu jau ir pārgājusi Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra īpašumā, savukārt SIA "Sēras" īrē morga telpas ar ledusskapjiem stacionārā "Biķernieki"," raksta "Latvijas Avīze", norādot, ka biznesam tik izdevīgā situācijā kā "Riets plus" nav neviens no minētajiem konkurentiem.

Pirms pāris gadiem Konkurences padome nāca klajā ar paziņojumu, ka situācija, kad slimnīcu teritorijās bez publiskas izsoles telpas nomā apbedīšanas pakalpojumu sniedzēji, neatbilst godīgas komercdarbības principiem, ētikas normām, kā ari vistiešākajā veidā kropļo konkurenci apbedīšanas pakalpojumu tirgū.