foto: LETA
Pabriks: ASV trieciens Sīrijai ir ļoti nopietns trieciens arī Krievijai
"Šis ir nopietns militārs trieciens Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam, un signāls, ka tā nevarēs turpināt un ASV politika nesastāv tikai no deklarācijām un paziņojumiem," teica Pabriks.
Viedokļi
2017. gada 7. aprīlis, 11:35

Pabriks: ASV trieciens Sīrijai ir ļoti nopietns trieciens arī Krievijai

LETA

ASV raķešu trieciens Šairatas aviobāzē Sīrijas vidienē ir ļoti nopietns politiskais trieciens Krievijai, jo līdz šim Krievija bija veiksmīgi uzskatījusi, ka tā visos pasākumos var pasūtīt mūziku, sarunā pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Viņš teica, ka Krievija, cenšoties radīt pretrunas ASV iekšienē prezidenta vēlēšanu laikā, beigās ieguvusi pretī tieši tādu pašu spēlētāju, proti, tādu, kurš arī ir gatavs atbildēt interesanti, un spēlēt līdzīgi, kā pati Krievija.

"Varētu teikt, ka ASV šeit izmantojusi Kremļa zāles pret viņiem pašiem, un Krievija šobrīd ir ļoti nopietnās pārdomās, ko darīt tālāk?" teica Pabriks.

Bijušais aizsardzības ministrs ASV raķešu triecienu Sīrijai vērtē pozitīvi un ir pārliecināts, ka ar to ASV var atgūt zināmu prestižu tajās politiskajās un militārajās aprindās ASV un pasaulē, kuras ir neapmierinātas ar rietumu nespēju rīkoties, kad notiek atklāti politisko un cilvēktiesību principu pārkāpumi, kā ķīmiskais uzbrukums.

Pabriks domā, ka ASV vairs nevar iztikt vien ar deklarācijām un paziņojumiem, ja tā vēlas saglabāt zināmu nopietnību savā politikā.

"Šis ir nopietns militārs trieciens Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam, un signāls, ka tā nevarēs turpināt un ASV politika nesastāv tikai no deklarācijām un paziņojumiem," teica deputāts.

Pabriks teica, ka ļoti augsti novērtē ASV militārās spējas, "jo izskatās, ka šajā uzlidojumā nav cietis neviens krievu karavīrs".

"Notikušais uzbrukums noteikti nav ne tehniski vienkāršs, ne arī lēts, un dažs labs šajā uzbrukumā ieguldītos līdzekļus salīdzina ar 70% no Luksemburgas budžeta," piebilda deputāts.

Komentējot iespējamās ASV trieciena sekas, Pabriks norādīja, ka ir vēl pāragri mēģināt salikt pa plauktiem visas sekas, jo notikušais viennozīmīgi ir pārsteigums.

Ka ziņots, ASV piektdienas naktī raidīja 59 spārnotās raķetes "Tomahawk" uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebjoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šis gaisa trieciens veikts ASV "vitālās nacionālās drošības interesēs". Viņš arī aicināja "civilizētās nācijas" "izbeigt slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā".

Amerikāņu raķetes gaisa triecienos Sīrijai

ASV piektdienas naktī raidīja 59 spārnotās raķetes "Tomahawk" uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebojoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču ...

gallery icon
14

Tas bija pirmais tiešais ASV uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai, ASV bruņotajiem spēkiem izpildot prezidenta Donalda Trampa nozīmīgāko militāro pavēli kopš viņa inaugurācijas.

Raķetes tika izšautas uz Sīriju no ASV 6.flotes karakuģiem "Porter" un "Ross" Vidusjūras austrumos. Tās tika raidītas uz Šairatas lidlauku, no kura, kā uzskata ASV, bija izlidojušas Sīrijas lidmašīnas, veicot ķīmisko uzbrukumu. Raķetes tika mērķētas uz aviobāzes lidmašīnām un skrejceļiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka ASV trieciens pa objektiem Sīrijā ir agresija pret suverēnu valsti, turklāt kaitē kā Krievijas-ASV attiecībām, tā vispārējai cīņai ar terorismu, piektdien apliecināja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Prezidents Putins uzskata, ka amerikāņu triecieni pa Sīriju ir agresija pret suverēnu valsti, pārkāpjot starptautiskās tiesības, turklāt ar izdomātu ieganstu," sacīja Peskovs. Preses sekretārs arī uzsvēra, ka "Sīrijas armijas rīcībā nav ķīmisko ieroču rezervju".