foto: Austra Helēna Žaggere/LETA
Mucenieku vietējie nikni: bēgļu ērtību dēļ no viņiem it kā paģērot milzu summas
Mucenieku iedzīvotājiem tiek teikts, ka ciemata namu siltumapgādes sistēma ir novecojusi un jāmaina, taču vietējie ir sašutumā par izmaksām.
Sabiedrība
2017. gada 4. aprīlis, 06:40

Mucenieku vietējie nikni: bēgļu ērtību dēļ no viņiem it kā paģērot milzu summas

Kasjauns.lv

Ropažu novadā esošā Mucenieku ciemata iemītniece Marina vērsās portāla Kasjauns.lv redakcijā ar satraucošu ziņu, proti, jaunā māmiņa stāsta, ka pašvaldība nesen informējusi vietējos par drīzumā gaidāmiem siltummezgla remontdarbiem un to izmaksām. Marina ir pārliecināta – šādi par ciemata iedzīvotāju naudu tiek mēģināts finansēt siltā ūdens padevi patvēruma meklētājiem uzbūvētajos namos.

Muceniekos esot novecojusi namu infrastruktūra

Marina izklāsta, ka 28.martā visi ciemata iedzīvotāji savās pastkastēs varēja atrast lapiņu (skatīt zemāk) ar informāciju par pašvaldības uzņēmuma SIA “Ciemats” plāniem attiecībā uz Mucenieku ciemata siltummezglu. Tajā stāstīts par ciemata vēsturisko siltumapgādes sistēmu, kura izveidota kā “atkarīgā” (māju un siltuma pārvaldes tīkls veido vienu veselumu) un tādējādi esot pilna ar trūkumiem.

“Šādai sistēmai ir vairāki būtiski trūkumi, kur viens no būtiskākajiem, kas paredz, ka, ja notiek pēkšņa siltuma nesēja noplūde pārvaldes tīklos (avārija), tad būtiskas noplūdes gadījumā siltuma nesēju pazaudē visas sistēmā esošās mājas,” teikts “Ciemata” vēstulē Mucenieku iedzīvotājiem.

foto: Ekrānuzņēmums
Šādu vēstuli no pašvaldības uzņēmuma 28.martā saņēmuši Mucenieku ciemata dzīvojamo namu iemītnieki.

Tad nu, lai novērstu minētos apdraudējumus un pasargātu Mucenieku ciemata dzīvojamo māju iedzīvotājus no pēkšņiem un ilgstošiem apkures pārtraukumiem, Ropažu novada pašvaldības uzņēmuma uzdevumā esot izstrādāts katras mājas iekšējo siltumtrašu remontdarbu un siltummezgla renovācijas projekts.

Aprēķinātas arī izmaksas katram namam atsevišķi. “Jaunceltnes 2” 3.korpusa, kuram adresētā vēstule iesūtīta portālam Kasjauns.lv, prognozētās remonta izmaksas – 2569,75 eiro. Saskaņā ar renovācijas projektu, apkures sezonas noslēgumā (šī gada marta beigas/aprīļa sākums) specializētais uzņēmums SIA “Siltumtehserviss” veikšot attiecīgos remontdarbus.

Tādi bija plāni. Līdz par šo ieceri uzzināja ciemata iemītnieki.

Apspriežu nav, līgums jau noslēgts

Tādi jaunumi visiem esot bijis pārsteigums, jo nekādu bojājumu un ilgstošu siltuma pārrāvumu neviens no Mucenieku iemītniekiem nevarot atcerēties pēdējo 20 gadu griezumā, sarunā ar Kasjauns.lv apgalvo vietējā iedzīvotāja Marina.

“Nekādas tikšanās un apspriedes ar dzīvokļu īpašniekiem nav bijis. Tika arī noskaidrots, ka līgums ar šo Rēzeknes uzņēmumu (SIA “Siltumtehserviss”) jau ir noslēgts un veikts arī avansa maksājums. Sanāk, ka vienīgais veids kā šo visu apturēt, ir tiesa,” spriež Marina.

Viņa raksta, ka SIA “Ciemats” parasti neizceļoties ar ātrumu darbu veikšanā un izsaka versiju, ka pēkšņie remontdarbi ieplānoti tamdēļ, ka vasarā nepieciešams ar silto ūdeni nodrošināt patvēruma meklētājiem atvēlētos namus.

“[...] beidzoties apkures sezonai, beidzas siltuma padeve Mucenieku iedzīvotājiem –  vasarā dzīvokļos ir tikai aukstais ūdens, bet bēgļu centru jāapgādā ar siltā ūdens padevi,” apgalvo Marina, “līdz ar to, lai nodrošinātu kārsta ūdens padevi bēgļiem, Mucenieku iedzīvotājiem jāsamaksā no savas kabatas 30 000 eiro! Kaut ir daudz steidzamāki darbi, piemēram, balkoni, kuri ir avārijas stāvoklī.”

“Iedzīvotāji ir šokā, sašutuši, vīlušies un dusmīgi. Šis ir tāds īss problēmas apraksts normāliem vārdiem, bet pie Mucenieku veikala bieži vien ir dzirdams vārds b***,” norāda vietējā iedzīvotāja.

Remontdarbu vietā esot sācies “nejēdzīgs skandāls”

Pavisam citādi detaļas par ieplānotajiem siltumapgādes tīkla remontdarbiem izklāsta “Ciemata” valdes loceklis Nauris Bērziņš. Siltummezgla atjaunošana esot gaužām parasti, ikdienišķi darbi, kuru realizācijas plāns esot pamatīgi pārprasts.

“Mucenieki ir vienīgais ciemats apkārtnē, kur ir saglabājusies vecā siltumapgādes sistēma. Šie ir jau kādu laiku plānoti, lēnā garā izdarāmi darbi, kurus vislabāk veikt apkures sezonas beigās – aprīlī, lai varētu noregulēt un pārbaudīt sistēmu,” telefonsarunā skaidro“Ciemata” valdes loceklis.

“Darbiem bija jāsākas jau aprīlī, bet tā vietā ir sācies nejēdzīgs skandāls,” pauž uzņēmuma pārstāvis. Nu plāni apturēti un remontdarbu vietā gaidāma publiskā apspriešana.

Iedzīvotājiem nebūšot jāmaksā no savas kabatas

Taču kā ar 30 000 eiro rēķinu, par kuru runā Mucenieku iedzīvotāji? “Ciemata” pārstāvis nekomentē, kā vietējie nonākuši pie tieši šāda skaitļa, taču vērš uzmanību uz to, ka katram namam aprēķinātā summa tikšot tērēta no uzkrājumiem.

“Šādi uzkrājumi ir katram namam, un iemītnieki remontdarbu izmaksas nemaz neizjustu,” paskaidro Bērziņš, “taču šobrīd ir tā, ka vietējie iedzīvotāji pretojas plāniem, kas faktiski nāktu viņiem par labu.”

Runas par patvēruma meklētājiem domātās teritorijas un ēku saistību ar šiem remontdarbiem arīdzan esot pavisam nepamatotas. “Šiem jaunajiem namiem jau sen ir modernās siltumapgādes sistēmas, kuras nodrošina silto ūdeni arī vasarā,” atklāj SIA “Ciemats” valdes loceklis.

Atgādinām, ka spraigas diskusijas starp Mucenieku ciematā dzīvojošajiem un Ropažu novada pašvaldību norit teju vai nepārtraukti kopš bēgļu jautājuma aktualizēšanas Eiropas Savienības un Latvijas līmenī. Vēl pagājušajā gadā vietējie cilvēki pauda sašutumu par ieceri netālu no dzīvojamajām mājām izveidot nelegālo imigrantu aizturēšanas centru.

Šis plāns šobrīd jau tuvojas realizācijai – centra atvēršana paredzēta aptuveni pēc mēneša.

Muceniekos atklāts jauns multifunkcionālais centrs "Bundulīši".

Mucenieku komplekss “Bundulīši” izmaksājis 1,8 miljonus eiro. Tajā paredzēta vieta 200 patvēruma meklētājiem, turklāt ēkas pirmajā stāvā un pagrabā ierīkots ...

gallery icon

 

Tēmas