foto: LETA
Dainis Īvans aicina tomēr saglabāt dzīvnieku cirku
Īvāns vienlaikus nosoda cirku ar savvaļas zvēriem, taču lūdzis deputātiem balsot pret grozījumiem likumā, saglabājot dzīvnieku cirku.
Sabiedrība
2017. gada 24. marts, 23:39

Dainis Īvans aicina tomēr saglabāt dzīvnieku cirku

Kasjauns.lv

Atmodas laika līderis Dainis Īvāns personīgi uzrunājis vairākus Saeimas deputātus, aicinot balsot pret grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs, vēsta LTV.

Viņaprāt, cirkam ir būtiska loma savvaļas dzīvnieku populācijas saglabāšanā, bet dzīvnieku dresētājiem – zvēru uzvedības izpētē, un tas ir iesmesls, kālab Īvans vērsies pie vairākiem Saeimas deputātiem balsot pret grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā.

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka deputāti lēma likumu negrozīt, kas nozīmē, ka savvaļas dzīvniekiem cirkā būs būt. Kā zināms, iepriekš jau teju divu gadu garumā gan sabiedrība, gan dzīvnieku aizstāvji, gan visbeidzot pat Kultūras ministrija ar jauniecelto cirka vadītāju priekšgalā pakļāvās spiedienam, ka dzīvnieku izmantošana cirkā jābeidz.

Par "Cilvēcīgu cirku" petīcijā parakstījās 26 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Balsojumā PAR aizliegumu balsoja vienīgi 3 deputāti, vēsta LTV. 

"Vienotības" deputāts Edvards Smiltēns, kurš balsojumā atturējies, sacīja, ka likumprojekts ir dīvaini salikts kopā ar dažādām direktīvām. Jautājums prasījis steidzamību un tāpēc palicis bez jēgpilnām diskusijām. "Kā rakstīja Īvāns, - kas notiks ar cirku un pašu ēku? Mans jautājums bija funkcionāli: ja vairs neizmanto dzīvniekus, kas notiks ar telpām. Šīs telpas kļūst liekas, vai ne?"

Dainis Īvāns pats nosoda dzīvnieku izmantošanu cirkā. "Es domāju, ka tā ir dzīvnieku bendēšana," viņš sacīja telefonsarunā ar televīziju. Taču, "klausoties visas tās muļķības, kas apkārt skan", nav varējis klusēt. Viņaprāt, ja kaut kāda savvaļas dzīvnieku populācija vēl ir saglabājusies, tad tikai pateicoties tam, ka ir tādi cirki un zoodārzi. Pateicoties dresētājiem, ir iepazīta šo dzīvnieku uzvedība, skaidro Īvāns. Tas ir iemesls, kādēļ likumā nekādus grozījumus nedrīkstētu veikt. 

Vairāk par sarežģīto ētiskas dabas jautājumu skaties LTV sižetā:

Kā zināms, iepriekš Rīgā bijušas vairākas akcijas, kurās cilvēki protestē pret dzīvnieku dresūru cirkos un to izmantošanu izrādēs. Tāpat vairākkārt vēstīts par zvērībām, kas novērotas ārvalstu ceļojošajos cirkos, kuri uzstājušies Latvijā.