Kāpēc tauta nemīl Lilitu Zatleri
2009. gada 14. janvāris, 13:53

Kāpēc tauta nemīl Lilitu Zatleri

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers Latvijas lepnuma ceremonijā teica īsu, prātā nepaliekošu uzrunu, bet viņa kundze, valsts pirmā lēdija Lilita Zatlere, stāvēja blakus. Klusēja, mulsi smaidot, publikai radot iespaidu — bet ko viņa šeit dara?

Tikšanās ar labākajiem policistiem vai dižģimenēm, prezidenta uzruna 18. novembrī, gleznu izstādes atklāšana, robežkontroles punkta apmeklējums, ārzemju vizīte — vai ikkatrā prezidenta pasākumā līdzās ir viņa kundze. Vai vienmēr vietā un laikā?

  

Apnicis kaunēties par pirmo lēdiju

Un ko sabiedrība? Portālā draugiem.lv darbojas domubiedru grupa Man ir apnicis kaunēties par mūsu pirmo lēdiju. Daudz nav, pagaidām reģistrējušies 19 biedru, bet arī tas ir viedoklis. Grupu izveidojusi Berta Ceļmale (59), darbīga kundze, kas ikdienā strādā mākslas galerijā Vecrīgā, 1991. gadā stāvējusi uz barikādēm, par ko apbalvota ar piemiņas zīmi.

„Skatos ekrānā, redzu vienu, otru, trešo reizi, beigās saprotu, ka man kaut kas nepatīk. Mēģinu saprast, kas, cilvēks kā cilvēks,” Kas Jauns stāsta Ceļmale. „Sāku pievērst uzmanību tām sakniebtajām lūpām, šauri piemiegtajām acīm, un šķita, ka man saka — nu, gan es tev parādīšu. Cilvēkam ir ļauna sejas izteiksme, un es tur nekā nevaru padarīt,” tāds viņas acīs ir Zatleres tēls.

Turklāt Ceļmales kundze nav bijusi viena savās izjūtās. Arī draudzenes un paziņas ierunājušies par to pašu. „Neesmu veikusi nekādu pētījumu, bet saņēmu visvisādas ziņas. Pilī jau apsardze baidās, neviens nevar ne iepīkstēties, viss notiek nevis pēc kunga, bet kundzes ieskatiem. Viņas gaume ir tā labākā, viņas uzskati ir tie svarīgākie. Un to nesaka uz ielas satikti cilvēki,” Ceļmalei ir varai tuvu stāvoši avoti.

„Virsnieku ballē pirmā lēdija kājas cilāja kā zaldāts. Mūsu nodokļu nauda ir samaksāta, lai kungam mācītu runāt un uzvesties. Vai tad par kundzi neviens nav parūpējies?” vaicā Ceļmale. Zatlere gan publiski runā ļoti reti. „Varbūt tā ir viņas labākā īpašība.”

Sašutumu Bertas kundzei un viņas domubiedros viesusi arī Zatlera neaizbraukšana vasarā uz Gruziju Krievijas agresijas laikā, kamēr Lietuvas un Igaunijas prezidenti klātienē Tbilisi apliecināja savu solidaritāti. Tolaik Zatleri atradās Ķīnā, vērojot olimpiskās spēles. Pekinā ir slavens pērļu tirgus. Ceļmales paziņas to apmeklējuši, un ķīniešu tirgotājs priecīgi paudis: „Jūsu prezidents no manis pērles nopirka!” — „Tā laikam bija tā svarīgā misija, kāpēc nevarēja aizbraukt uz Tbilisi,” spriež Ceļmale.

Pārsteigta arī etiķetes speciāliste

Apģērba un frizūras ziņā Zatlere atbilst pirmās lēdijas tēlam, secina etiķetes speciāliste Aija Strautmane pēc personiskajiem novērojumiem klātienē un televīzijā. Salīdzinājumam Strautmane atminas 90. gadu laika premjera Māra Gaiļa kundzi, arhitekti Zaigu Gaili — pirmo pusgadu viņa, ejot kopā ar vīru, bijusi solīti priekšā.

Latvijas lepnuma ceremoniju Strautmane nav redzējusi, bet atgādina, ka no neveiklām situācijām prezidentu un viņa kundzi jāpasargā valsts protokola cilvēkiem. „Viņiem iepriekš jāzina, kad jāsaka uzruna, vai sievai jāstāv blakus vai ne. Gan Ulmanim sieva, gan Vīķei–Freibergai vīrs ne vienmēr bija blakus,” saka etiķetes eksperte.

„Šad tad viņa lieki atrodas blakus prezidentam,” par Zatleri ievērojusi Strautmane. Viņa atceras Zatlera uzrunu pēdējā 18. novembrī Nacionālajā teātrī: „Arī tur bija šī situācija — viņa apstājās blakus un nevarēja saprast, ko viņa tur darīja. Tad ir jautājums, kāpēc sieva nebija līdzās prezidentam Jaungada uzrunā. Vīķes–Freibergas laikā Dziesmu svētkos arī Freibergs bija tautastērpā, sēdēja prezidentei blakus, bet uz skatuves nestāvēja. Freibergs nelīda, kur nav jālien.”

Kāda tad ir prezidenta sievas loma, turklāt parlamentārā valstī? „Vienmēr jāturas no vīra pussolīti atstatus,” teic Strautmane. Protams, vizītēs valsts pirmais pāris brauc kopā, tomēr ļoti nopietnos pasākumos prezidenti ierodas vieni. Nekādas runas teikt nav pirmo lēdiju vai kungu ziņā, izņēmums ir pasākumi, kur viņi uzņēmušies būt par patroniem. „Ir cilvēki, kas, pat nezinot, paši saprot, kā darīt. Viņam varbūt nav šīs izjūtas, lai gan pusotra gada laikā vajadzēja to apgūt,” piebilst Strautmane par prezidenta vēlmi uz skatuves kāpt ar kundzi.

Grib visur, bet kāda ir misija?

Politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis Kas Jauns skaidro: „Viņa ir ļoti redzama, kā cilvēks, kas grib ļoti aktīvi darboties sava dzīvesbiedra prezidentūrā. Bet ir problēma, ka nav izteiktas savas identitātes.” Piemēram, bijušā ASV prezidenta Bila Klintona kundze Hilarija, tagadējā senatore, kamēr vīrs vadīja valsti, izvēlējās precīzu tematiku savai darbībai. Viņa aizstāvēja sieviešu līdztiesību, izglītoja Bosnijas bērnus uzmanīties no mīnām, devās pati savā turnejā pa Āfriku.

„Šādu ziņu neesmu redzējis no Zatleres kundzes,” atzīst Rajevskis. „Tāpēc arī rodas jautājums, kāpēc viņa ir šeit.” Proti, prezidenta dzīvesbiedrei skaidri jāpauž, kas viņai tieši ir svarīgi, vai rosība būs veltīta bērnunamiem, sirdzējiem vai citiem cēliem, labdarīgiem mērķiem, un tā arī sava darbība jāvirza. Pagaidām izskatoties pēc aktīvas piedalīšanās visur, izmantojot dzīvesbiedra statusu. „Viņai nāk līdzi statuss, kā sabiedrības dāvana, uzticība, un ir jāpierāda, kāds labums no tā būs sabiedrībai,” piebilst politologs.

Par Saeimas atlaišanu prasiet Lilitai

Tomēr Zatleres bieži vien mulsinošā publiskā rīcība neļauj spriest par aizkulišu norisēm. Politologs Ivars Ījabs ir pārliecināts: „Viņas ietekme uz prezidentu un lēmumu pieņemšanu ir daudz lielāka, nekā cilvēki domā.”

Tiesa, politologs novērojis, ka Zatlere var uzvesties pirmajai lēdijai pavisam neatbilstoši: „Varbūt tas nav sistemātiski, taču met ēnu uz pašu prezidentu, kuram jau tā ir zema popularitāte. Viņa, braukājot pa baznīcām, atļaujas nemitīgi tarkšķēt ar [Edgaru] Rinkēviču (Valsts prezidenta kancelejas vadītājs. — M. P.) — dievkalpojuma laikā, zinot, ka to translēs sabiedriskie mediji. Dažas nianses viņas uzvedībā, cerams, uzspodrināsies. Ņemot vērā, ka Zatlers ir visumā vārgs, viņas ietekme uz prezidenta prestižu ir daudz lielāka nekā iepriekšējo prezidentu dzīvesbiedriem.”

To, ka Zatleres uzvedība reizēm šķiet savāda, politologs izskaidro vienkārši: „Karjera no komaka (komisijas veikala) pārdevējas par valsts pirmo lēdiju nav īpaši tipiska.” Toties izvairīšanās no mediju uzmanības liecinot par veselo saprātu — labāk neko nerunāt, nekā izrunāties aplami.

Tomēr Ījabs uzskata Zatleri par ļoti apdāvinātu sievieti ar spēju ietekmēt vīru un valstisku lēmumu tapšanu. „Ja kāds grib panākt Saeimas atlaišanu, viņam to noteikti vajag saskaņot ar Lilitu Zatleri,” apgalvo politologs.

Bizness ģimenes lokā

Zatleres karjera tiešām ir netipiska — beigusi Rīgas Tirdzniecības tehnikumu, pēc tam no 1971. līdz pat 1993. gadam strādājusi par prečzini mākslas antikvariāta veikalā Brīvības ielā. Vēlāk bijusi eksperte Centra rajona izpildkomitejas komisijā, kas aprēķināja zaudējumu kompensācijas represētajiem.

No 1995. gada līdz vīra ievēlēšanai augstajā amatā Zatlere vadīja savu firmu Ortopēdijas privātprakse. Nozīmīgs klients bija pašas dzīvesbiedra vadītā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca. KNAB tomēr nelikumības neatklāja, bet Zatlers 2003. gadā pārreģistrēja sievai mersedesu, un pāris noslēdza laulību līgumu par visas mantas šķirtību. Līdzīga ģimenes prakse turpinās — pasūtījumu veidot prezidenta Jūrmalas rezidences interjeru saņēma dizainere Agnese Mangule, Zatleres meita no pirmās laulības (kopumā par 9937 latiem).

Iespējams, necilā biogrāfija ar skandalozo piesitienu bija iemesls, kāpēc pirms prezidenta ievēlēšanas to bija grūti iegūt. Valsts prezidenta kanceleja uz Kas Jauns lūgumu vilcinājās dienām ilgi. Toreizējā Zatlera preses sekretāre Inta Lase gan centās izrādīt pretimnākšanu, tomēr nevarēja piespiest nākamo pirmo lēdiju „atklāties”. „Tas ir pilnīgi nesaprotami, kas notiek,” toreiz atzina Lase. Pagāja pāris nedēļas, kamēr šīs slepenās ziņas kļuva pieejamas sabiedrībai. Pērn novembrī Lasei beidzās darba attiecības ar Rīgas pili (formāli pēc abpusējas vienošanās), bet par prezidenta kundzi viņa kategoriski atsakās izteikties.

Lilita: notiek, kā Valdis grib

Zatleres pastāvīgo atrašanos līdzās prezidentam vietā un nevietā droši vien izskaidro joprojām kvēlas jūtas. „Es biju pilnīgi apmāts viņas dēļ. Skrēju prom no darba, sastāstīdams visādas neatliekamas muļķības, lai tikai satiktos ar viņu,” intervijā žurnālam Una 2006. gadā stāstījis Zatlers.

Zatleru ģimenes draugs, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis pērn SestDienai noliedzis, ka Lilitai būtu īpaša vara pār vīru, bet kundzi raksturojis kā šarmantu un principiālu. „Šerpa,” neslēpis Rubenis. No pašas Zatleres SestDiena saņēma vien dažas rakstiskas atbildes, kuras nav vērts citēt.

Prezidenta kundze lielu interviju sniedza pagājušā gada septembrī žurnālam Santa. Izrunājusies par pārdomām, kādas rodas, vērojot lietus lāses ritam pāri logam (tāds nu bija uzdotais jautājums), Zatlere skaidri paudusi par dzīvi ar vīru: „Cilvēkiem ir tāds uzskats, ka mūsu attiecībās es esmu tā, kas visu nosaka. Esmu jau šim apgalvojumam pretojusies, bet to nedzird. (..) Valdis ir tik spēcīgs cilvēks ar tādu auru un personību, ka mūsu ģimenē vienmēr ir noticis tā, kā viņš grib.”

Varbūt nemaz nav tik ļauni? Kas Jauns žurnāliste, sabiedriskās dzīves aprakstniece Inta Mengiša vēsta: „Kad Zatleru dēlam Kārlim bija vidusskolas izlaidums, ļoti jauki aprunājos ar Zatleres kundzi. Viņa labprāt atbildēja, bija tiešām sirsnīga un atsaucīga.”

Tomēr prezidenta pieņemšanā valsts 90. jubilejas svinībās Nacionālajā mākslas muzejā žurnālistus neielaida ne uz mirkli, atvēlot salt uz ielas, vērojot augsto viesu kažoku parādi. Un tādu attieksmi Rīgas pils saimnieki vēl nebija parādījuši.

Mājasmāte vai dziedātājputns?

Britu laikraksts The Observer reiz izveidoja četrus politisko līderu dzīvesbiedru tipus — profesionāle, mājasmāte, politiķe un ākstīgs dziedātājputns. Bijušā britu premjera Tonija Blēra sieva Šerija turpināja advokātes darbu (tātad profesionāle), pelnīja četrreiz vairāk par premjeru, izcēlās ar vājību pret dārgām drēbēm un somiņām. ASV prezidenta Džordža Buša kundze Lora piekopusi mājsaimnieces stilu, pratusi būt ēnā, bet nav arī likusi sabiedrībai par sevi smieties vai brīnīties.

Buša priekšgājēja Bila Klintona sieva Hilarija bija tipiska politiķe. Pēc Observer domām, darbinieki baidās no šā tipa kā no uguns. Vēl ir dziedātājputns, kas aizkulisēs dzīvesbiedram sniegs lielu atbalstu, publiski tikai stāvēs blakus un pieņemšanās baudīs dzērienus.

Te varētu mēģināt ierindot Zatleri, bet trūkst faktu Observer novērojumam, ka šīs kategorijas izmestās asprātības rotā avīžu pirmās lappuses. Zatlere gan izceļoties ar jocīgiem (bet ne asprātīgiem) izteikumiem „aizkulisēs”, bet to jau žurnālisti nedzird. Pretstatam bijušās britu premjeres, Dzelzs lēdijas Mārgaretas Tečeres vīra, nelaiķa Denisa izteikums kādā smalkā pieņemšanā: „Nezinu, kur esmu nokļuvis, bet, Dieva dēļ, ielejiet man džinu ar toniku.”

Māris Puķītis

Foto: LETA, A.F.I., Māris Puķītis