2009. gada 5. marts, 13:03

Lietuva varētu samazināt budžeta izdevumus par 2,5 miljardiem litu

Jauns.lv

Viļņa, 5.marts, LETA. Nespējot gūt plānotos budžeta ieņēmumus, Lietuvas valdība gatavojas koriģēt budžeta projektu un lēš, ka valstij nāksies samazināt izdevumus par aptuveni 2,5 miljardiem litu (510 miljoniem latu), ceturtdien vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt".

Kā uzskata Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs Ķēstutis Glavecks, "izdevumiem vajadzētu atgriezties 2007.gada līmenī". Viņaprāt, vēl varētu samazināt darbavietu skaitu un algu fondu, pārskatīt aptuveni 700 programmas, kas tiek finansētas no budžeta, bet vasaras otrajā pusē vai rudenī situācija var sākt uzlaboties.

Pēc Glavecka teiktā, koriģētā budžeta projekts tiks virzīts operatīvi, negaidot pusgadu, jo jau šā gada divos mēnešos valsts budžeta ieņēmumi atpalikuši no plānotajiem par aptuveni 390 miljoniem litu, bet kopā ar pašvaldību un Valsts sociālās apdrošināšanas fonda "Sodra" budžetu - par aptuveni pusmiljardu litu.

Vislielākā atšķirība - 16% - radusies starp plānotajiem un reālajiem ieņēmumiem no pievienotās vērtības nodokļa . "Patēriņš krities ļoti krasi, cilvēki mazāk pērk, mazāk ņem kredītus," sacījis deputāts.

Akcīzes nodokļa ieņēmumi atpalikuši no plānotajiem par 8%. Nedaudz labāka situācija ir ar iedzīvotāju ieņēmumu nodokļiem - šai ziņā plānu izdevies pārsniegt par 8,5 miljoniem litu.

"Ar tādiem ieņēmumiem un tādā kreditēšanas tirgus situācijā jāsamazina asignējumi," norādījis Glavecks. Pēc viņa teiktā, "aizņemties līdzekļus budžeta deficīta segšanai būtu ļoti grūti - bankas paaugstinājušas likmes līdz 10%, 12% vai 13%, kas tām ir ļoti ērti".

Parlamenta Budžeta un finanšu komitejas vadītājs norādījis, ka jaunus nodokļu sistēmas grozījumus valdošā koalīcija neplāno, bet daļēji varētu tikt samazināts algu fonds un finansējums vismaz vienai daļai programmu, kas tiek finansētas no budžeta. Viņš atgādinājis, ka valdība jau likvidējusi 800 tukšas štatu vietas, bet atzinis, ka ar to nepietiks. Tiek apsvērta arī iespēja samazināt politiķu un tiesnešu bāzes algu.

Glavecks pastāstījis, ka tiks izvērtēta no budžeta finansējamo programmu efektivitāte, bet šobrīd rodoties iespaids, ka daļā gadījumu tajās nodarbinātie cilvēki "cauru gadu atpūtušies, izdomājuši sev darbus, bet pienācis laiks, kad naudas vairs nav palicis".

Pēc viņa teiktā, "koriģētajam budžetam jāiekļaujas izpildes rāmjos plus mīnus daži procenti".

"Jūlijā vai augustā situācijai būtu jāstabilizējas - pieņemsim samazināto budžetu, mudināsim investēt mazajā un vidējā uzņēmējdarbībā," piebildis deputāts.

Viņš atgādinājis, ka nule Lietuvas valdība vienojusies ar Eiropas Investīciju fondu palielināt finansējumu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem no 275 miljoniem līdz miljardam litu un faktiski beigusi sarunas arī ar Eiropas Investīciju banku, no kuras ar atvieglotiem noteikumiem gatavojas aizņemties līdz 1,132 miljardiem eiro (796 miljoniem latu).

Šī nauda, kopsummā aptuveni pieci miljardi litu, nozīmē aptuveni 60 000 - 70 000 darba vietu, lēsis Glavecks.