2009. gada 5. marts, 15:44

Putins brīdina Ukrainu par nenomaksāto gāzes parādu

Jauns.lv

Maskava, 5.marts, LETA--REUTERS. Krievija pārtrauks gāzes piegādes Ukrainai, ja Ukrainas enerģētikas kompānija "Naftogaz" līdz 7.martam nesamaksās par februārī piegādāto gāzi, ceturtdien paziņoja Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins.

"Ja [Ukrainas] tiesībsargājošo iestāžu darbību un amatpersonu arestu rezultātā netiks samaksāts par Krievijas gāzes piegādēm, varētu tikt apturētas mūsu gāzes piegādes mūsu klientiem Ukrainā, kā arī klientiem Eiropā," norādīja Putins.

Jau ziņots, ka "Naftogaz" Krievijai par februāra gāzes piegādēm nepieciešams samaksāt 400 miljonus dolāru (223,2 miljonus latu).

Ukraina trešdien apsolījusi pilnībā un noteiktajā laikā samaksāt par februārī saņemto Krievijas gāzi, pirmdien paziņoja Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" preses sekretārs Sergejs Kuprijanovs.

Telefonsarunā starp "Gazprom" vadītāju Alekseju Milleru un "Naftogaz" vadītāju Oļegu Dubinu abas puses vienojās, ka Ukraina samaksās par februārī saņemto Krievijas gāzi un ka "Gazprom" nepiemēros naudas sodu, norādīja Kuprijanovs.

"Naftogaz" trešdien atkārtoja solījumu savlaicīgi norēķināties ar "Gazprom", lai neapdraudētu gāzes piegādes.

Taču trešdien Ukrainas drošības dienests (SBU) veica kratīšanu "Naftogaz" galvenajā birojā Kijevā.

SBU pārstāve Marina Ostapenko pavēstīja, ka kratīšana veikta kriminālizmeklēšanas ietvaros par tranzītā caur Ukrainu sūtītās Krievijas gāzes piesavināšanos.

Savukārt ceturtdien SBU pārstāvji mēģināja iekļūt arī Ukrainas gāzes transporta kompānijas "Ukrtransgaz" galvenā biroja telpās, lai veiktu izmeklēšanu saistībā ar pretlikumīgām darbībām gāzes sektorā.