2009. gada 5. marts, 16:02

Deputāts: Lietuviešu iepirkšanās Polijā aplaupa budžetu par 100 miljoniem litu mēnesī

Jauns.lv

Viļņa, 5.marts, LETA. Lietuviešu iepirkšanās Polijā, kas pēdējā laikā iegūst aizvien plašākus apmērus, atņem pašu valsts budžetam aptuveni 100 miljonus litu (20,4 miljonus latu) mēnesī, ceturtdien paziņojis Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs Ķēstutis Glavecks.

"Ik mēnesi [zaudējam] pāri par 100 miljoniem litu budžeta ieņēmumu, nerēķinot darba vietas," viņš norādījis, tomēr vienlaikus atzinis, ka "ir tikai dabiski", ja cilvēki dodas iepirkties tur, kur preces lētākas.

Deputāta vārdiem runājot, tā ir Eiropas Savienības problēma - ļaujot dalībvalstīm pievienoties Šengenas telpai, bet neuzņemot tās eirozonā, šāda pircēju kustība ir nenovēršama, jo robežas ir atvērtas, bet situācija katrā valstī atšķirīga.

Polijā pēdējo mēnešu laikā zlots devalvēts par aptuveni 30%, tāpēc cenas jūtami kritušās. Kā vēsta mediji, daži Lietuvas autopārvadātāji pat sākuši rīkot "iepirkšanās ekskursijas" uz kaimiņvalsti.

Savukārt pēc Lietuvas degvielas akcīzes nodokļa paaugstināšanas šā gada sākumā Lietuvā Polijas robežas tuvumā strauji krities benzīna un automobiļu gāzes patēriņš.

Iepriekš Glavecks jau norādīja, ka šā gada divos mēnešos valsts budžeta ieņēmumi atpalikuši no plānotajiem jau par aptuveni 390 miljoniem litu, atgādina Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt". Vislielākā atšķirība - 16% - radusies starp plānotajiem un reālajiem ieņēmumiem no pievienotās vērtības nodokļa.

Tēmas