2009. gada 5. marts, 17:11

LM aicina darba ņēmējus sniegt precīzas ziņas par darbinieka atbrīvošanas iemesliem

Jauns.lv

Rīga, 5.marts, LETA. Lai no darba atbrīvotie cilvēki varētu saņemt bezdarbnieka pabalstu, darba devējiem pēc iespējas precīzāk jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par atlaistajiem darbiniekiem, uzsver Labklājības ministrijas (LM) speciālisti.

LM rīcībā esošā informācija liecina, ka VID nereti tiek iesniegta kļūdaina vai neprecīza informācija par darba ņēmēja statusa zaudēšanu un līdz ar to cietējs ir atlaistais darbinieks, kas pretendē uz bezdarbnieka pabalstu.

Darba devējam kļūdoties, var būt šāda situācija: darbinieks ar 10.februāri tiek atlaists uz pušu vienošanās pamata, bet iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai cilvēks iesniedzis jau ar 11.februāri. Savukārt darba devējs tajā pašā laikā VID iesniedz informāciju, ka iemesls darbinieka atbrīvošanai ir paša darbinieka vēlēšanās pārtraukt darba attiecības jeb paša uzteikums. Līdz ar to bezdarbnieks, kuram pabalsts būtu jāsaņem jau par periodu no 11.februāra, to varēs saņemt tikai ar 11.aprīli.

LM speciālisti skaidro - ja ziņojumā VID norādīts, ka darba ņēmējs zaudējis statusu, pamatojoties uz darba ņēmēja uzteikumu, bezdarbnieka pabalstu šajā gadījumā piešķirs ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Darba ņēmēja statusa zaudēšanas gadījumā sakarā ar darba ņēmēja pārkāpumu normatīvajos aktos, kuros noteikta personu atbrīvošana no darba, noteiktajos gadījumos bezdarbnieka pabalstu piešķirs ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Gadījumos, ja darba ņēmēja statusa zaudēšana notiek sakarā ar darba devēja likvidāciju, bezdarbnieka pabalsts tiks piešķirts no pieprasījuma bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai iesniegšanas dienas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Arī gadījumā, ja darba ņēmēja statusa zaudēšana notiek sakarā ar nespēju veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ vai, piemēram, ja darba ņēmējs tiek atbrīvots pēc pušu vienošanās, bezdarbnieka pabalstu šajā gadījumā piešķirs no pieprasījuma bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai iesniegšanas dienas VSAA.