2009. gada 5. marts, 18:42

Trimdas čečens: Kadirovs nolīdzis slepkavas ārvalstīs dzīvojošu prominentu čečenu nogalināšanai

Jauns.lv

Maskava, 5.marts, LETA--NEWSRU.COM. Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs pavēlējis nogalināt Norvēģijas čečenu kopienas vadītāju Magomedu Očerhadži, kā arī izveidot kontaktus ar šīs valsts varasiestādēm, lai tās dezinformētu, kā arī diskreditētu tur dzīvojošos čečenus, internetā ievietotā videomateriālā liecina Ruslans Halidovs, kuru, pēc paša vārdiem, Kadirovs nolīdzis politiskā oponenta slepkavībai.

"Kadirova nolīgtais killeris pauda nožēlu un pastāstīja, ka viņam uzticēta slepkavība Norvēģijā," par videomateriālu tīmekļa vietnē "YouTube" paskaidro tā ievietotājs. Ierakstā jauns čečenu vīrietis liecina, ka Čečenijas prezidents viņu nolīdzis slepkavībai, kuru viņš tomēr nav veicis. Viņu spīdzinājuši, un viņam arī draudēts, cenšoties panākt, lai pavēle tiktu izpildīta.

"Viņi darīja pat tādas lietas, par kurām man kauns runāt," Halidova teikto atstāsta radio "Brīvība".

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) licis Kadirovam izveidot slepkavu komandu, kas veiktu oponentu nogalināšanu ārzemēs. Šīs komandas vadītājs ir Šaa Turalajevs, kurš drīzumā dosies braucienā pa Eiropas zemēm, kur tiksies ar aģentiem. Pēc šī brauciena aģentiem jāķeras pie slepkavību īstenošanas, videomateriālā stāsta Halidovs.

Par Kadirova organizētajām trimdas čečenu slepkavībām liecības parādījušās arī agrāk.

Pēdējo piecu mēnešu laikā Turcijā nogalināti trīs čečeni, bet Vīnē - bijušais Kadirova miesassargs Umars Israilovs, atgādina radio "Brīvība".

Halidovs bijis liecinieks tiesas prāvā, kurā tiesāti septiņi čečeni, vēstī Norvēģijas raidsabiedrība NRK. Prāva noslēgusies šomēnes.