2009. gada 5. marts, 19:46

Lietuvas EP deputāti: Sasteigta eiro ieviešana saasinātu dažas problēmas

Jauns.lv

Viļņa, 5.marts, LETA--ELTA. Sasteigta eiro ieviešana Lietuvā varētu radīt šoku un saasināt dažas problēmas, uzskata Lietuvas deputāti Eiropas Parlamentā (EP).

Ja pirms tam netiktu veiktas reformas veselības aprūpes un pensiju sistēmās, kā arī cenu veidošanas jomā, Lietuvas pievienošanās eirozonai vēl tālāk padziļinātu sociāli jutīgo iedzīvotāju slāņu problēmas, brīdinājis EP loceklis Euģēnijs Maldeiķis.

Pēc viņa teiktā, eiro dažkārt tiek nepamatoti iztēlots par universālu līdzekli krīzes pārvarēšanai.

"Tie, kuri populāri skaidro, ka eiro ieviešanai vienīgi jānomaina kupīras, un balstās uz tehnisko naudas teoriju, ir kā studenti, kurus būtu jāizmet no auditorijas. Pastāvot pašreizējai nekārtībai, eiro ieviešana vēl vairāk saasinātu ieņēmumu problēmas," norādījis EP deputāts.

Viņš brīdinājis, ka līdz ar eiro ieviešanu mainītos cenu proporcijas preču un pakalpojumu sektorā, cenas automātiski sāktu tuvoties Eiropas līmenim, tāpēc cilvēkiem ar nelieliem ieņēmumiem draudētu "eirošoks".

Kā uzskata Maldeiķis, pirms eiro ieviešanas Lietuvai būtu jāpaveic ļoti daudz "mājasdarbu" - jāsaved kārtībā veselības aprūpes nozare, pensiju joma un cenu veidošanas sistēma, kas viņaprāt šobrīd faktiski ir nekontrolējama.

Savukārt EP deputāts Gintars Didžoks uzskata, ka Lietuvas pievienošanās eirozonai tuvākajā laikā varētu ļoti pozitīvi ietekmēt uzņēmējdarbības kredītu tirgu, jo šobrīd procentu likmes Lietuvā ir vismaz trīs reizes augstākas nekā eirozonā. Tomēr arī viņš atzinis, ka sociālajā jomā varētu rasties problēmas.

"Biznesam un valsts ekonomikai tas varētu būt lietderīgi. Tādējādi bankas būtu spiestas atteikties no situācijas ļaunprātīgas izmantošanas un atgriezties reālas konkurences vidē. Tomēr medaļai ir arī otra puse - sociālā vide, sociālās aizsardzības sistēma, preču un pakalpojumu cenu līmenis - te iespējama zināma spriedze," viņš norādījis.

EP deputāte, ekonomikas zinātņu doktore Margarita Starkevičūte tikmēr paudusi viedokli, ka agrākais Eiropas Komisijas (EK) lēmums neļaut Lietuvai ieviest eiro nav bijis pareizs.

"Ja Lietuvai tagad būtu eiro, tās finansiālā situācija būtu daudz stabilāka. Lietuvai ir ļoti svarīgi, lai eiro būtu droša un stabila valūta, tāpēc ir svarīgi, lai mēs, pievienojoties eirozonai, nesamazinātu eiro uzticamību," viņa piebildusi.

Šai nostājai būtībā piekritis arī EP deputāts Arūns Degutis. "Kāpēc mēs tā vēlamies eiro? Tāpēc, ka tā ir stipra valūta, kas pasargā no spekulācijām un garantē lētākos kredītresursus," viņš norādījis. Pēc deputāta teiktā, eiro ir stiprs, jo valstīm, kas to ieviesušas, jāizpilda stingri kritēriji - ja tie tiktu atvieglināti, šī valūta kļūtu vājāka un zaudētu uzticamību.

"Māstrihtas kritēriju ievērošana valstij var dot makrofinansiālo stabilitāti, kas mums tik ļoti vajadzīga. Jo ātrāk Lietuva izpildīs šos kritērijus, jo mums visiem būs labāk, un eiro tad būtu kā balva par saprātīgu ekonomisko politiku," spriedis Degutis.

Austrumeiropas valstis beidzamajā laikā aizvien aktīvāk aicina drīzāk uzņemt tās eirozonā, lai novērstu pasaules finanšu un ekonomikas krīzes iespējamās katastrofālās sekas, bet Rietumeiropa uz šiem aicinājumiem raugās visai skeptiski.