2009. gada 6. marts, 10:37

Purne diskutēs par darba uzlabošanas iespējām krīzes apstākļos

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Pirmdien, 9.martā, labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) Eiropas Savienības (ES) Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu politikas ministru padomes sanāksmē diskutēs par darba uzlabošanas iespējām krīzes apstākļos, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

Tāpat sanāksmē paredzēts pieņemt padomes secinājumus par darbaspēka mobilitāti, kā arī par darba tirgum nepieciešamo prasmju plānošanu. Papildus notiks arī debates par direktīvas projektu par darba apstākļu uzlabošanu grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā un bērna barošanas laikā.

Ministre skaidro, ka šī brīža ekonomiskajā situācijā būtiski pieaug nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanas pasākumu nozīme, tāpēc ļoti svarīgi ir meklēt jaunus risinājumus tūlītēja atbalsta sniegšanai tām iedzīvotāju grupām, kurām tas ir visvairāk nepieciešams.

Šī iemesla dēļ nozīmīga ir bezdarbnieku apmācība un pārkvalifikācija, jo "kvalificēti darbinieki ar piemērotām prasmēm un spējām ir viens no priekšnoteikumiem darba tirgus attīstībai", uzsver ministre. Turklāt krīzes periods ir jāizmanto, lai paaugstinātu bezdarbnieku un darba meklētāju konkurētspēju nākotnē, kā arī mazinātu darba tirgus piedāvājuma un pieprasījuma neatbilstību.

Tāpat ir nepieciešams jau tagad bez darba palikušajiem cilvēkiem sniegt tūlītēju atbalstu, piemēram, algoto pagaidu darbu un subsidēto darba vietu veidā, uzskata Purne.

Savukārt, runājot par direktīvas projektu par darba apstākļu uzlabošanu grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā un bērna barošanas laikā, Purne rosina nekoncentrēties tikai uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma minimālā ilguma palielināšanu, bet ņemt vērā dalībvalstu prakses daudzveidību, kas, neraugoties uz normu dažādību, tomēr nodrošina adekvātu atbalstu jaundzimušā vecākiem.

Tēmas