2009. gada 19. aprīlis, 13:44

Dari tā!

Jauns.lv

1 tasīte

1 tējk. ar lielu kaudzi ļoti smalki samaltas kafijas

1 tējk. cukura

1 tase ūdens

kardamons vai kāda cita garšviela

1. Ibrikā ielej ūdeni un uzkarsē.

2. Kad ūdens sāk vārīties, pieber cukuru.

3. Pievieno kafijas pulveri un labi samaisi, lai tas nepeld pa virsu.

4. Kafija sāk vārīties un veido aizvien vairāk putu.

5. Kad kafija draud iet pāri malām, ibriku noņem no uguns, lai putas noplok. Uzliec ibriku vēlreiz uz uguns un gaidi, līdz kafija atkal uzputojas. To atkārto divas trīs reizes.

6. Kafiju lēnām lej tasītēs, turklāt ibriku cilā augšā lejā tā, lai lejot veidojas pēc iespējas vairāk putiņu.

7. Ibrikā atstāj mazliet kafijas, viegli saskalo un ielej tasītēs.

8. Ļauj, lai kafijas biezumi nosēžas.

Pirms kafijas ieliešanas tasītes ir jāsasilda - to var izdarīt, pirms tam izskalojot ar verdošu ūdeni. Tas ir tikai normāli, ka, baudot turku kafiju, nākas norīt daļu biezumu... Turku kafijas gatavošanas procesā no pupiņām izdabū maksimāli iespējamo kofeīna daudzumu. To der ņemt vērā tiem, kas ļoti rūpējas par savu veselību. Parasti šo kafiju pasniedz kopā ar glāzi ūdens, lai noskalotu spēcīgo kafijas pēcgaršu, ja tā traucē.

Turki mēdz atgādināt: pirms ar kādu kopā dzer kafiju, padomā, ka tevi ar viņu saistīs četrdesmit gadu ilga draudzība...