2009. gada 23. aprīlis, 13:07

Analītiķi: Vācijas ekonomika šogad varētu samazināties par 6%

Jauns.lv

Berlīne, 23.apr., LETA--AFP. Vācijas ekonomika šogad varētu piedzīvot rekordlielu - 6% kritumu, teikts ceturtdien publiskotajā analītiķu paziņojumā.

Vācijas ekonomikai piedzīvojot tik strauju lejupslīdi, bezdarba līmenis valstī varētu pieaugt, šogad darbu zaudējot vairāk nekā vienam miljonam cilvēku.

Analītiķi prognozē, ka Vācijas ekonomikas recesija turpināsies arī 2010.gadā, kad valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) samazināsies par 0,5%, bet bezdarbnieku skaits pieaugs virs pieciem miljoniem.

"Ņemot vērā galvenos [ekonomikas] indikatorus, analītiķi uzskata, ka [Vācijas ekonomikas] lejupslīde turpināsies, un neprognozē situācijas stabilizēšanos pirms 2010.gada vidus," teikts paziņojumā.

Tajā pašā laikā Vācijas finanšu ministrs Pērs Šteinbriks trešdien paziņoja, ka valsts ekonomika šogad varētu samazināties par vismaz 5%, piebilstot, ka Vācijas IKP šā gada pirmajā ceturksnī sarucis par 3,3%.

Vācijas ekonomikas perspektīvas samazinājis arī Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), norādot, ka valsts piedzīvos otro smagāko recesijas periodu no visām attīstītajām ekonomikām aiz Japānas.

Tāpat ceturtdien publicētajā paziņojumā analītiķi aicina Eiropas Centrālo banku (ECB) samazināt bāzes procentu likmi, lai mazinātu recesijas perioda negatīvās sekas.

"Ņemot vērā ekonomikas lejupslīdes nopietnību un zemo inflācijas līmeni eirozonā, ECB bāzes procentu likmi vajadzētu samazināt līdz 0,5%," uzskata analītiķi.

ECB bāzes procentu likme patlaban veido 1,25%, un bankas vadošās amatpersonas ir paziņojušas, ka likmi nevajadzētu samazināt zem 1% robežas.